2019. június 18., kedd

Ászana és érzelmek

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Patandzsalí a betegséget a jóga első akadályaként sorolja fel. Ha betegek vagyunk, akkor nem valószínű, hogy fogunk tudni tisztán gondolkodni és gyakorolni. Erős és egészséges testtel kell rendelkeznünk, mert a testünk a jármű a szabadság felé vezető úton. Emlékezzünk arra, amit a szancsita karmával kapcsolatban írtam az előző fejezetben. Ez az a karma, ami a karmikus tárházban maradt. Mivel jelen testetöltésünk alapján nem tudjuk felmérni, hogy mi maradt ott, azáltal akarjuk megsemmisíteni, hogy ebben az életben felébredünk. De megtörténhet, hogy ez a folyamat tovább tart, mint amire számítunk. Mivel a spirituális evolúció a kor előrehaladtával felgyorsul, az időskori évek különösen gyümölcsözőek a jóga szempontjából. Így fontos, hogy fenntartsuk az általános egészségünket és élethosszunkat, amíg fel nem ébredünk. Ezt elősegíti a sokféle ászana napi szintű gyakorlása, beleértve a hátrahajlásokat, előrehajlásokat, álló pózokat, csavarásokat, fordított pózokat, hanyatt fekvő pózokat, és az olyan csípőnyitásokat, mint a láb-a-nyak-mögötti pózok, a lótusz vagy a féllótusz. A kutatásaim és tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a pózok hatása felerősödik, ha gyorsan végezzük őket és vinyászákkal kötjük össze, valamint felfűzzük a légzés és a bandhák fonalára. Ezt a módszert nagy részletességgel írtam le az első két könyvemben.
Most térjünk vissza arra az elképzelésre, hogy a testünk a gondolataink, szavaink és tetteink kikristályosodott története. Ez azt jelenti, hogy az elménk megváltoztatásához meg kell változtatnunk a memóriatárolót, vagyis a testünket is. A feltételekhez kötöttség és az olyan érzelmek, mint a félelem, mohóság, düh, bánat, stb. a testi szövetekben tárolódnak. Fel kell szabadítani őket. Mindezt úgy kell megtenni, hogy az ászanák teljes sorozatát gyakoroljuk a légzésre fókuszálva. Néha észrevehetjük, hogy érzések, érzelmek és képek jönnek a felszínre az ászana-gyakorlás közben. Egyszerűen engedjük el őket a lélegzettel együtt a kilégzésnél. Ezzel együtt a tárolt érzelmek felszabadításához nem feltétlenül szükséges, hogy képek jöjjenek elő. Az a fontosabb, hogy a testünk áramlásban maradjon és ki tudjuk lélegezni a feszültséget. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nem szabad ragaszkodni a fizikai teljesítményhez, vagy ahhoz, hogy mennyire jól néznek ki az ászanáink. Sohase hasonlítsuk magunkat senki máshoz, mert ez az ambíció és versengés még egy réteg feltételekhez kötöttséget fog létrehozni a testünkben. A feszültség elengedése az a hozzáállás, mellyel az ászana-gyakorlást végezni kell.
Az az elképzelés, hogy a személyiségjegyek, a múlt és a feltételekhez kötöttség a testi szövetekben tárolódik, furcsának tűnhet, de a pszichológusok már egy ideje elismerik ezt a jelenséget, Wilhelm Reich, Alexander Lowen és mások munkája által. Fontos azonban, hogy ne tekintsük az ászana-gyakorlást minden mentális zavar megoldásának. Az ászana csak könnyíteni tud rajtuk és a fizikai komponensüket tudja eltávolítani. Végső soron az ászana csak a pránájáma és a meditáció támogatásával lehet sikeres. A 3-46. szútrából egyértelmű, hogy Patandzsalít más is érdekelte, nem csak az ülőhelyzetek: „A test tökéletessége a szépség, erő, kecsesség és a gyémántkeménység.” Így a testnek is részt kell vennie az egész emberi lény evolúciójában; transzubsztanciálni kell."

Nincsenek megjegyzések: