2019. június 13., csütörtök

Testünk - a kikristályosodott múlt

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A három alapvető jóga-technika
A szamádhi egyik legfontosabb összetevője a jógapóz (ászana). Egyes meditáló emberek teljességgel elutasítják a test bármilyen fontosságát. Íde a testünk és az elménk sokrétű összeköttetésben áll. Egyes jógik azt mondják, hogy a légzés köti össze a testet és az elmét, de én azt mondanám, hogy a test és az elme egy. Tekintsük a testet az elme kikristályosodásának és az elmét a test légnemű, páraszerű halmazállapotának (persze ez egy hasonlat, és nem szó szerinti megfeleltetés). Mivel a gáz és a pára gyors és dinamikus, az elme gyorsan változhat. A testünk, mivel szilárd halmazállapotú elemekből áll, lassabban változik. Ezért a testünk az elménk kikristályosodott története. Bármit is gondoltunk, éreztünk vagy tettünk a múltban, az a mostani testünkben öltött formát.
Fontoljuk meg, hogy mennyire hihetetlenül fontossá teszi ez a testünket a spirituális útkeresésünk folyamatában! Az az elképzelés, hogy nem kell foglalkoznunk a testünkkel ha a spirituális úton járunk, hamis. Csak néhányan fognak sikert elérni a legelkötelezettebb gyakorlók közül anélkül, hogy egyáltalán foglalkoznának a testükkel.
Fontos megérteni, hogy a testünk teljességgel lelassult, megszilárdult elméből áll; vagyis a testünk a múltbeli gondolataink terméke. Nem létezik olyan, hogy „megvilágosodott test”. Nincs egy olyan része a testünknek, amely az elménk kikristályosodott múltja, szemben egy másikkal, mely nem az. A testünk száz százalékban az elménk evolúciójának története. Ha nincs kikristályosodott elménk, vagy előtörténetünk, akkor nincs testünk sem. Ezzel persze nem csökkenteni akarjuk a test jelentőségét. A kikristályosodott történetek fontosak, és annak érdekében, hogy megteremtsük a jövőnket, el kell fogadnunk és át kell alakítanunk őket.
Általános ászana-gyakorlás
Az ászanának három aspektusa van, és mindegyikkel foglalkozni kell: az általános gyakorlás, a fordított pózok és az ülő pózok. Először tekintsük át az általános ászana-gyakorlást. A tanítványok néha megkérdezik, hogy miért nem elegendő egyszerűen egyenesen ülni, egy vonalban tartva a fejünket, nyakunkat és a gerincet. Bár ez az ülésmód elengedhetetlen a meditációs gyakorlathoz, nem tesz semmit az egészségünk vagy a pránikus állapotunk fejlesztése érdekében, és a feltételekhez kötöttség fizikai aspektusát sem csökkenti. Számos jógapózt kell gyakorolnunk minden nap, hogy a testünk minden egyes része életteli legyen, és a prána eljusson a testünk minden sejtjébe."

Nincsenek megjegyzések: