2019. június 9., vasárnap

Vadzsrászana B

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Vadzsrászana B
Technika:
1. Térdeljünk le egy darab puha anyagra összezárt térdekkel, sarkakkal, felfelé néző talpakkal, kinyújtott lábujjakkal és a ruhához érő rüszttel. A testünk legyen egyenes, a gerinc nyújtózkodjon fölfelé, az állunk pedig nyugodjon a mellkason.
2. Nyújtsuk ki a karjainkat, és helyezzük a tenyereinket a térdünkre.
3. Hajtsunk végre mély belégzéseket és kilégzéseket, susogó hangot létrehozva a torkunkban, belső légzésvisszatartással. Fontos, hogy mindkét típusú kumbhakamot hajtsuk végre, hogy megkapjuk az ászana teljes hasznát. Lassan növeljük a légzésciklusok számát a gyakorlás fejlődésével 6-ról 16-ra.
Megjegyzés: Amikor a gyakorlásunk már fejlettebb, akkor ahelyett, hogy ülő helyzetből kezdenénk az ászanát, kezdjük álló helyzetből. Álljunk egyenesen összeérő sarkakkal és nagylábujjakkal. Emeljük fel a sarkunkat, hajlítsuk be a térdünket, és térdeljünk le. Nyújtsuk ki a lábfejünket, hogy a rüsztünk a ruhára érjen, és a fenekünk az összezárt térdünkön pihen. A többi lépést ugyanúgy kell végezni, mint a fentiekben."
(Ez a vadzsrászana statikus változata, melyben a légzés és a kumbhaka előtérbe a dinamikus vinyászák helyett. Ha a pózt a gyakorlás végén végezzük, akkor nem szükséges álló helyzetből kezdeni. Viszont ha előbb végezzük, akkor végigcsinálhatjuk a vinyászákat a szamaszthititből a következők szerint:
Ékam: Szamaszthtiben állva végezzünk el egy mély kilégzést, miközben összekulcsoljuk az ujjainkat, és a tenyereinket lefelé fordítva nyújtjuk a karokat is a padló felé.
Dvé: Belégzés közben emelkedjünk fel a lábujjainkra.
Tríni: Kilégzésre engedjük le magunkat a térdeink behajlításával, és engedjük a térdeinket leereszkedni az összehajtogatott ruhára. A mozdulat során a karjainkat végig tartsuk a fejünk fölött és a gerincünk legyen egyenes és függőleges. A térdeink legyenek összezárva és a sarkaink és érjenek össze, a belső talpélek pedig legyenek függőlegesek.
Csatvári: Végezzünk el egy mély belégzést.
Pancsa: Kilégzés közben engedjük le a fenekünket a sarkainkra. Nyújtsuk ki a lábujjainkat hátra, úgy, hogy a rüsztünk érjen a ruhához. A sarkaink érjenek össze. Helyezzük a lefelé néző tenyereinket a térdeinkre és nyújtsuk ki a könyökünket. Hajtsuk végre az előírt számú légzésciklust és kumbhakát.
Sad: Kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a térdeink mellett, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Szapta: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Astau: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Nava: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánádszanába.
Dasa: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Ékádasa: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.
A pózok gyakorlásához természetesen praktikusabb egy jógamatracot használni, mint egy kiterített szőnyeget vagy anyagot, amit Krishnamacharya idejében használtak.)

Nincsenek megjegyzések: