2019. június 6., csütörtök

Szamádhi varázsütésre?

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A Taittiríja Upanisad és a pancsakósa-modell

Sokan, akik elindulnak a lelki kutatás útján, arra vágynak, hogy megtalálják azt az egy gurut, aki csak a szemükbe néz, a fejükre teszi a kezét (vagy a lábát), elveszi a karmájukat, és - a kegy folyamatán keresztül - a szamádhiban részesíti őket. De a szamádhinak nincs egy kizárólagos oka (mint például egy guru). Könnyű volna, ha azt mondhatnám, hogy csak ezt vagy azt az egyszerű lépést kell megtenned, és belépsz a szamádhiba. Bár szeretjük leegyszerűsíteni a dolgokat, ez a tárgy redukcionista megközelítése lenne. Mint sok más dolog az életben, a szamádhi is több tényezőtől függ.
Például, ha a fizikai egészség elérése volt a célunk, hamarosan rájövünk, hogy nem csak egy tényezőtől, hanem azok egész sorától függ. Bizonyára megfontoljuk az étrend megváltoztatását, de a testmozgás is fontos. A megfelelő pihenés és a kevés stressz is fontos szerepet játszik. Az egészség egyéb aspektusaiban megjelenik a másokkal való kapcsolat, a szerelmi élet és a mentálhigiéné szerepe is. Hasonló módon, a spirituális egészségünk sem egy tényezőtől függ, hanem soktól.

A 2.28. szútrában Patandzsalí azt mondja: "A jóga összes ágát gyakorolva megszüntethetjük a szennyeződéseket, felfedve a megkülönböztető tudás fényét." A kulcs itt az "összes ág", nem csak az ászana vagy a meditáció gyakorlása. A modern tendencia az, hogy a jógát csak az egyik elemére redukáljuk, legyen az az ászana vagy a meditáció. Eredetileg csak egy jóga volt; nevezzük most Mahájógának, a Nagy vagy Teljes jógának. Mostanában sok tanár mondja azt, hogy alég csak a jóga egyik ágát gyakorolni. Patadzsalí szerint viszont mindet kell gyakorolni.

Az előző fejezetben leírtam a szamádhi kilenc akadályát, melyet az 1.30-as szútra sorol fel. Az 1.31-es szútrában Patandzsalí azt mondja, hogy ez a kilenc akadály három szinten nyilvánul meg: a fizikai szinten, a pránikus szinten (a légzéssel és életerővel kapcsolatban), és a mentális szinten. Patandzsalí ekkor egy még régebbi szövegre, a Taittiríja Upanisadra utal. A pancsakósa-tant, vagyis az öt burok modelljét ebben az Upanisadban találjuk meg. Ebből az ötből a szamádhi két kategóriája a két legbelsőbb rétegben nyilvánul meg, melyeket a mély tudás rétegének (vigjánamaja kósa) és az eksztázis rétegének (ánandamaja kósa) nevezünk. Ezeket részletesebben ismertetem a 6. fejezetben. Ebben a fejezetben a három külső réteget mutatom be."

-->

Nincsenek megjegyzések: