2019. június 11., kedd

Áttetsző rétegek

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A nagy szabadság az emberi lény két legbelsőbb rétegében érhető el, De ahhoz, hogy elérjük, a három külső rétegnek átlátszónak kell lennie; át kell tudni látni rajta, mint egy áttetsző kristályon, vagy egy csendes felszínű, tiszta vízen. Az a mód, ahogyan a civilizációnk, a társadalmunk és az oktatásunk meg van szervezve, olyan feltételekhez kötöttséget és karmát hoz létre, mely elhomályosítja a külső rétegeket; és így nem láthatunk át rajta a legbelső önvalónkig. Mélyen legbelül tudjuk, hogy Isten képére és hasonlatosságára készültünk, de hány olyan ember van manapság, aki ezt látja, érzi, éli? A legtöbb modern ember nem tud összekapcsolódni a saját magán belül található béke és öröm forrásával. Bár sohasem lehetünk valóban teljesen külön Istentől, a feltételekhez kötöttségünk elhitethet velünk, hogy Isten nincs velünk és egyedül vagyunk, vagy, ahogy Friedrich Nietzsche mondta, hogy "Isten halott". Ez egy illúzió. Csak helyre kell állítanunk a három külső réteg eredeti átlátszóságát, hogy tisztán belelássunk a mélységeinkbe.
A pancsakósa modell három külső rétege a test, légzés (a pránikus réteg) és az elme. A fátyolozottságot vagy homályt azok az akadályok hozzák létre, melyek a feltételekhez kötöttség megnyilvánulásai. és ezek az akadályok ebben a három rétegben találhatóak (1.31-es szútra). Ahogy a 2. fejezetben megtanultuk, az összes akadálynak van fizikai, pránikus és mentális komponense; és így a leküzdésükhöz is mindhárom komponenst kell egyidejűleg (nem egymás után) eltávolítani. Az ászana az a technika, melyet az akadályok és a feltételekhez kötöttség fizikai komponensének legyőzésére használhatunk. A pránájámát az akadályok és a feltételekhez kötöttség pránikus komponensének legyőzésére használhatjuk. A mentális komponenst a Kundaliní- és csakrameditáció által függeszthetjük fel. A technikák e három kategóriáját együttesen kell látni és alkalmazni, és nem külön-külön.
Mivel túlzottan megterhelőnek tűnhet e három komplex rendszer elsajátításának elkezdése egyszerre, sorrendben is tanulhatjuk tipikusan az ászanával kezdve. De idővel, miután már valamennyire jártassá váltunk bennük, a technikákat együtt kell gyakorolni és le kell küzdeni a tendenciát, hogy leakadjunk csak az ászana vagy csak a meditáció gyakorlásánál. Amikor a három külső réteget sikerült megtisztítani és felkészíteni, következetesen el tudjuk érni a szamádhit. Előtte mindig nehezen elérhető, önbecsapás vagy fantázia lesz csupán. Most vizsgáljuk meg ezt a három alap jóga-technikát és a jelentőségüket a szamádhi szempontjából. Ezután a kiegészítő jóga-technikák leírásával folytatom, melyek e három alaptechnikát támogatják."

Nincsenek megjegyzések: