2019. július 23., kedd

Az ahimsza törvénye

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Múdrák (pránikus pecsétek)
Egyes múdrákat leírtam már a "Jóga-meditáció" című könyvemben, ahol a pratjáhára (a külső stimulusoktól való függetlenedés) rádzsa-jóga alapú megközelítését alkotják. E múdrák némelyike, mint a sambháví múdrá és a dzsihva bandha (a khecsarí múdrá lágyabb változata) rendkívüli erővel bír. A 6. fejezetben le fogom írni a bhramarít és a sanmukhí múdrát, melyeket közvetlenül használhatunk a szamádhi elérésére.
Gjána-jóga
A bhakti-jógához hasonlóan, ez nem egy kiegészítő technika, hanem a jóga csúcspontja, melyet akkor kell gyakorolni, ha a rádzsa-jógában (szamádhiban) elértük a teljességet. E könyv nyolcadik fejezetében lesz egy bevezetés a gjána-jógához, de reményeim szerint részletesebben tudok szólni róla egy következő kötetben. Ma a gjána-jóga nagy népszerűségnek örvend, mivel azt ígéri, hogy semmit sem kell tennünk, hogy elérjük a célját. Ez a hajlam az azonnali sikerre mindig is jelen volt, de az emberiség jelenlegi elvárásai és elképzelései fényében még vonzóbbnak tűnik. Ezért végződik így a 14. századi Hatha-jóga Pradípiká (4.113): "Amíg a prána nem lépett be a központi energiacsatornába, a gjánáról szóló összes fecsegés csupán őrült emberek hangos lármája."
Etika
Patandzsalí tíz erkölcsi irányelvet határoz meg, melyek a Jóga-szútrák medrét alkotják. Ahelyett, hogy azt mondanám: "Ne tedd (pl. Ne ölj, ne lopj stb.), amit senki sem akar hallani, meg fogom mutatni, hogyan nő ki természetesen az etika a szamádhi állapotából, és azt is, hogyan akadályozza a fordítottja a szamádhi elérését.
Az erkölcsi szabályok első ötös csoportja alkotja a jamákat (tilalmakat). Ezekre a tilalmakra szükség van, mert jelenleg még az evolúciónk korai szakaszában vagyunk és az állati öszönsémák még hatnak a gondolkodásunkra (a jógában ezeket a három alsó csakra szimbolizálja). Ezeket a késztetéseket eleinte meg kell zabolázni, hogy elkerüljük a karma bumerángját, mely megakadályozhatja a spirituális állapotok elérését. Amikor elértük ezeket az állapotokat és az evolúciónk előrehaladt, az erkölcsi értékrendünk bentről kifelé fog kifejlődni.
Ahimsza (nem-ártás)
Az ahimsza az első jama (tilalom). Bár általában erőszakmentességként határozzák meg, sokkal mélyebb dologról van szó. Kerülnünk kell mindennemű negatív viszonyulást mások és saját magunk felé gondolatban, szavakban és tettekben is. Még jobb, ha pozitív módon tudunk viszonyulni másokhoz. Ha valaki megkárosított, a jógi legjobb reakciója az, hogy azonnal megbocsájt neki és jót kíván. Így meg tudjuk előzni a negatív kondicionáltság kialakulását az elménkben. Mondani sem kell, hogy ez egy lassú folyamat. Nagyon gyakori, hogy megsértődünk másokra. Ha észrevesszük magunkban a neheztelést mások iránt, ne kezdjuk el magunkat is elmarasztalni, hanem helyettesítsük a sértődöttséget és rosszindulatot pozitív gondolatokkal. A Bhagavad-gítában (10.20) az Úr Krisna azt mondja: "Én vagyok az Önvaló minden lény szívében." Ha mindenkit, akivel találkozunk, Isten templomának tudunk tekinteni, a nem-ártás (ahimsza) belülről fog jönni.

Nincsenek megjegyzések: