2019. július 9., kedd

Evolúció a csakrákon keresztül

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A Jóga-szútrához fűzött kommentárjában Hariharánanda Áranja azt állítja, hogy még az úgynevezett kontroll nélküli (ksipta) elme is egy pontra kihegyezetté válhat, ha képzelt ellenségeinek legyőzésére fókuszál. Ezt azért említem, mert szeretném megkérdőjelezni azt az elképzelést, hogy a meditáció kimerül az elme lelassításában és lecsendesítésében, mint ahogy az ászana célja sem csak annyi, hogy egészségessé, széppé és fiatalosabbá teszi az elmét. Persze az elme lecsendesítése hasznos lehet mindenféle mentális zavar és nehézség esetében, de magasabb célra törekszünk, mint a stressz és a depresszió csökkentése jóga-meditációval. Első célunk a csakrák aktiválása, melyet a Jóga-meditáció című könyvemben evolucionáris agy-újrakapcsolásként írok le. Miután aktiváltuk őket, a Kundalinít (az isteni teremtő erőt) fel kell vezetni ezeken a csakrákon keresztül (több szó lesz még a csakrák közvetlen befolyásáról a szamádhi típusaira a hatodik fejezetben), és attól függően, hogy hol koncentrálódik, meg fogja határozni az élmény fajtáját, amit bárki átél, kezdve a pszichopatától egészen Gautama Buddháig. Ez bátor kijelentésnek tűnik. Amikor elkezdtem a jógát, akkor én is hókuszpókusznak tartottam ezeket az elképzeléseket, ezért meg tudom érteni, ha bárki más így érez. A tanulmányaim, gyakorlásom és tapasztalatom azonban mást mutat.

Úgy gondolom, hogy viszonylag gyors haladásom a szamádhik bizonyos fajtáiban nem lett volna lehetséges anélkül, hogy megtanultam felvezetni a Kundalinít a csakrák aktiválása érdekében. Azt is meg kell említenem, hogy nem az első vagyok, aki ezeket a gondolatokat megfogalmazza. Gopi Krishna, az indiai jógi tizenkét könyvben magyarázza el, hogy a Kundaliní a misztikus állapotok, de ugyanakkor a mentális betegségek, a zsenialitás, és még a gonosz zsenik ereje mögött álló erő. Én csak annyit tettem, hogy kiszélesítettem a megközelítését és elkerültem a buktatókat azáltal, hogy a meditációs gyakorlatot mélyen beépítettem a jóga más aspektusaiba, beleértve az ászanát, a pránájámát, a kriját, múdrát, étrendet és a filozófiát. Gopi Krishna mulasztása, hogy nem gyakorolta a pránájámát, megmagyarázza, miért küzdött évtizedekig a Kundalinível. A csakrák teljes térképét megtalálhatjuk evolucionáris szemszögből bemutatva a Jóga-meditáció 13. fejezetében.

Még a történelem nagy szörnyetegeit, mint Hitlert és Sztálint is ugyanaz a prána hajtotta, ugyanaz az isteni teremtő erő (melyet eben a kontextusban Kundalinínek nevezünk), mely az olyan jóindulatú zseniket irányította, mint Mozart vagy Shakespeare. Rajtuk kívül, akik ezt az erőt az ötödik csakra szintjén, isteni művészetként fejezték ki, a gonosz zseni a legalsó csakrán, a múládhárán keresztül használja ezt az erőt a vált ellenségei megsemmisítése érdekében. Amikor az isteni teremtőerő a gyökércsakrán keresztül fejeződik ki, akkor az állatokban hüllő-szerű élményt vált ki, míg ember esetében a pszichopata tapasztalatát. Ha felemeljük az alhasi csakrába, akkor az emlősökéhez hasonló csordaszellemet eredményez, melyben a nemzetünkön, családunkon, focicsapatunkon vagy a hovatartozás más formáin keresztül határozzuk meg önmagunkat. Ha nem haladjuk meg ezt a pontot, akkor a „másik” megteremtésének csapdájába esünk. Ha valaki egy „másik” klubba, klánba vagy törzsbe tartozik, akkor azt a csoportot fenyegetőnek látjuk. Ha valaki egy „másik” céghez tartozik, akkor az ő területére nyugodtan üríthetjük a mérgező hulladékot vagy háztartási szemetet.

Ha felemeljük a köldökcsakráig, a manupúráig, akkor ugyanez az erő nyilvánul meg a manipuláció, vezetői hajlam, birtoklásvágy, elnyelés és a vagyon felhalmozásának formájában. Ez az emberszabású majmokra jellemző tudat (melyben a hordában elfoglalt pozíció és hatalom által határozzuk meg magunkat) az evolúciónk jelenlegi szintje. Igyekszünk felemelni magunkat mások fölé a vagyon és a személyes hatalom által, és a folyamat során a Föld élővilágát a környezeti katasztrófa szélére hoztuk, magunkat pedig a kihalás szélére. Ezeken a problémákon csak a négy magasabb csakra sorrendben történő aktiválásával kerekedhetünk felül.

Nincsenek megjegyzések: