2019. július 30., kedd

Az erkölcsi előírások

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A következő öt irányelv az öt nijama (előírás). Míg a jamák kifelé irányulnak, a nijamák befelé.
Saucsa (tisztaság)
A tisztaság a test tisztaságára vonatkozik, de még fontosabb jelentése, hogy nem merülünk bele a mérgező gondolatokba és érzelmekbe. A magasabb ágak gyakorlása által felismerjük, hogy azok a negatív érzelmek, melyeket másokkal szemben tárolunk magunkban, nem mások, mint a belső konfliktusaink kivetülése. Azt gyűlöljük másokban, ami hasonlít ahhoz, amit önmagunkban látunk. Ha elfogadjuk a saját sötét oldalukat és hibáinkat, akkor meg tudunk bocsátani magunknak és el tudjuk engedni azokat a szennyező gondolatokat vagy érzelmeket, melyeket mások felé érzünk. Maga a "mások" elképzelés is abból indul ki, hogy el tudjuk határolni magunkat mások szenvedésétől. Lehet, hogy képesek leszünk egy ideig fenntartani ezt az illúziót, de mások szenvedése végső soron áttöri a gátat és a saját szenvedésünk formájában jelentkezik.
Szantósa (elégedettség)
Az elégedettség annak megvalósítása, hogy a világ nem más, mint az isteni tökéletesség visszatükröződése. A tökéletlenség bármilyen rétegét az emberiség hozta létre, felhígítva azt, ami örökké tökéletes. A világ egyensúlyban van, de az emberiség létrehozta az egyensúlyzavart a saját elképzeléseinek rávetítésével. Az emberiség pusztító befolyása annak a eredménye, hogy képtelenek vagyunk látni az örök tökéletességet, a tiszta tudatot önmagunk mélyén. Amikor sikerül ezt megvalósítani, újra meg fogjuk látni a tökéletességet a világban és önmagunkban is.
Jelenlegi helyzetünkben nem elég csak visszavonulni a tudatba és azt mondani, hogy minden tökéletes. Hosszú és súlyosan károsító befolyásunk miatt a világra és a Földanyára most el kell kezdenünk abba az irányba cselekedni, hogy helyreállítsuk az isteni rend eredeti egyensúlyát. Így fog helyreállni a boldogság és az egyenlőség.

Nincsenek megjegyzések: