2019. július 18., csütörtök

A jóga filozófiája és a személyes tapasztalás

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A jóga filozófiája
A jóga-írások (sásztrák) tanulmányozása elsődlegesen a Jóga-szútra tanulmányozását jelenti. Ennek a szövegnek a teljes kommentárját megadtam az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és elmélet” című könyvem negyedik részében. A jóga-filozófia megértése képessé tesz bennünket arra, hogy a spirituális élményünket beintegráljuk az életünkbe. Sok embernek volt már ilyen élménye, de nem vették gyakorlati hasznát. Miért? Mert nem voltak képesek értelmesen integrálni az életükbe. Mellékesen megjegyezve, a tradicionális advaita védánta úgy tartja, hogy az önvaló csak a szentírások tanulmányozása és nem a személyes megtapasztalás által érhető el (Sankara Brahma-szútra kommentárja 2.1.3). A jóga álláspontja ettől eltér. A személyes megtapasztalás a legfontosabb, de a szentírások tanulmányozásán keresztül lehet integrálni. Sok más szöveget is érdemes tanulmányozni a Jóga-szútra mellett.
Már a Bhagavad-gítá napjaiban is tudták, hogy az önvalóról szóló tudás (gjána) egy magas cél, amit nem valószínű, hogy sokan elérnek. Nem lehet elérni addig, amíg az időnket és az energiánkat nem arra fordítjuk, hogy bevezessük a pránát a szusumnába, mely általában egy meglehetősen hosszú folyamatot jelentett olyan jógatechnikákból összeállítva, mint az ászana, krijá, pránájáma és a meditáció. Manapság az ember hajlamos arra, hogy előjogot érezzen mindenre, és ezért az olyan tanítások a legnépszerűbbek, melyek nem igényelnek erőfeszítést és befektetett időt.
Kriják
A kapálabhátí és a naulí fontos kriják a szamádhi szempontjából. Részletesen leírtam őket a „Pránájáma: a jóga lélegzete” című könyvben. Jegyezzük meg, hogy a kapálabhátít addig lehet gyakorolni, amíg el nem érjük a kévala kumbhakát, ami automatikusan elvezet a szamádhiig. Ha ezen az úton szeretnénk haladni, akkor olvassuk el a „Pránájáma: a jóga lélegzete” című könyvet. Ellenőrizzük, hogy megtettünk-e minden biztonsági óvintézkedést, és haladjunk lassan. A túl gyors fejlődés a jógik ellensége. Fel fogja forgatni az életünket, mert olyan dolgokat fogunk látni, amiket még nem tudunk megemészteni; a túlzottan intenzív gyakorlás olyan, mint megnyitni Pandora szelencéjét.
A naulí bámulatos, ahogyan begyújtja és felerősíti a belső tüzet (agnit) és átalakítja az emésztési tüzet (pittát) az intelligencia tüzévé. Ebben is jobb lassan fejlődni hosszabb időtartam alatt, mint fényesen égni, és gyorsan kiégni. A napi gyakorlás fontosabb, mint a haladás. A nyugatiakat kiváltképp annyira foglalkoztatja a haladás gondolata, hogy néha azért hagyják abba a gyakorlásukat, mert nem látják a fejlődést. Nem a fejlődés számít, hanem a gyakorlás rendszeressége. Herman Hesse regényében, a Sziddhártában olvashatunk egy csodás és idevágó példázatot. Sziddhárta egy fiatal és ambiciózus ember, aki sok erőfeszítést tesz, hogy elérje a szerencséjét. Mindegyik életszakaszát egy elengedő rítus előzi meg, melyet egy rév-átkelés szimbolizál ugyanazon a folyón, ugyanazon öreg révész vezetésével. Az első néhány átkelés alkalmával Sziddhárta alig veszi észre a révészt, Vászudévát, mivel túlzottan foglalkoztatja a haladás gondolata. Végük egyszer megkérdezi az öregembert, hogy volt-e valaha vágya arra, hogy elmenjen valahová, csináljon valamit, keressen egy tanárt, vagy tanuljon valamit. Vászudéva kritikusan válaszol. Azt mondja: „Nem kell sehová mennem, semmit tennem, és semmit megtanulnom. Csak a folyóra hallgatok és mindent elmond nekem, amit tudnom kell. Mi komo lenne máshová menni? Ugyanezt az információt találnám meg máshol is.” Vászudéva gyakorlásának fontos komponense nem annyira maga a folyó, mint az a képessége, hogy meghallja azt, ami már ott van. Gondoljuk végig, menyire tér el ez a felfogás a mi haladásról alkotott elképzelésünktől!
A múltban a vallások túl sok hangsúlyt helyeztek az erkölcsre, kívülről ráerőltetve a követőikre az etikai szabályokat a fenyegetés és megfélemlítés eszközeivel, ahelyett, hoyg hagyták volna ezeket belülről fejlődni a megvalósításon keresztül. A szamádhi azt a képességet adja nekünk, hogy természetesen meg tudjuk testesíteni az etikát, mert ugyanúgy érezzük a „másik” fájdalmát, mint a sajátunkét. Ez azért történik, mert a tárgy nélküli szamádhiban már nem létezik a „másik”. A másik lényt, akit a múltban megsértettünk, bántottunk, akinek hazudtunk, akitől loptunk, akivel lefeküdtünk, majd később otthagytuk, most saját énünkként tapasztaljuk meg. A „Szeresd a felebarátodat, mint tenmagadat” elv továbbá nem csak filozófia lesz, hanem tapasztalat.

Nincsenek megjegyzések: