2019. július 2., kedd

A prána és az elme

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Amikor a szövetek krónikus prána-hiányban szenvednek, sokkal nagyobb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának és megtelepedésének. Ennek a prána-hiánynak az oka a tudatalatti elme, vagy más szavakkal a személyiségünkkel kapcsolatos problémák, melyek oka a múltbeli tetteinkben (karmánkban) rejlik. Amikor tudatába kerülünk ezeknek a gyengeségeknek, gyakorolhatjuk a prána-légzést és feltölthetjük pránával ezeket a szöveteket. A jóga-írások kijelentik, hogy elméletileg bármilyen betegséget legyőzhetünk, ha elérjük a pránájáma feletti irányítást. Mág ha létezett is a prána uralásának ez a tökéletes szintje a múltban, sarlatánságnak tűnne nekem, ha kijelenteném, hogy ezzel a módszerrel nagyon könnyen meggyógyíthatjuk magunkat. Ezen kívül az öndiagnózisra irányuló képességeinket se becsüljük fölé. Azt javaslom, hogy ne kizárólagosan csak az ilyen gyógyeljárásokat gyakoroljuk, hanem kombináljuk a gyógyászat nyugati és más tradicionális formáival.
A pránájáma is elősegíti a prána egyenletes eloszlatását a testben. Ez a kévala kumbhakában, a pránájáma csúcsán történik meg. Ezt a felfüggesztés spontán módon jön létre, amikor a pránájáma egyéb gyakorlatait már elsajátítottuk. Patandzsalí a negyedik pránájámának nevezi a kévala kumbhakát (Jóga-szútra 2.51), mely elvezet a szamádhihoz. Egy másik fontos jóga-szöveg, a Hatha Tatva Kaumudí szerint a szamádhiban a prána egyenletesen oszlik el a testben (HTK 51.32). Ez a mentális tevékenység hiányának köszönhető. Az elme és annak feltételekhez kötöttsége idézi elő a rpána egyenetlen eloszlását a testben. Hasonlítsuk össze ezt az ájurvédikus szövegekkel, melyek szerint az elme (ádhi) az összes betegség (vjádhi) alapvető oka. Az elme normális állapotában nem csak megakadályozza a szamádhit, hanem a testben is betegséget és végső soron annak megsemmisülését okozza. A 2.52. szútrában Patandzsalí azt mondja, hogy amikor elérjük a pránájámát, a jóga akadályai elhárulnak és visszaáll az elme eredeti állapota (a szattva). Ekkor a jógi már sikert érhet el a jóga magasabb ágaiban, például a meditációban.
K: Mit jelent a gyakorlásunk elmélyítése?
V: A meditációban a légzéshossz növelésére törekszünk azáltal, hogy növeljük az egyes csakrákban kimondott mantrák számát. Az így nyert időt arra használjuk, hogy vizualizáljuk a csakra színét, a jantráját, a jantra színét, a szirmok számát stb. Ez is egy példája annak, ahogy „ráközelítünk a gyakorlás szövedékére”, és ugyanez történik a légzésvisszatartás alatt is a pránájáma közben."

Nincsenek megjegyzések: