2019. július 25., csütörtök

A további erkölcsi tilalmak

Újabb részlet a Szamádhi-könyvből:
"Szatjam (igazmondás)
Az igazmondás sok mindent jelent a jógi számára, nem csak a hazugság kerülését. Ezek közül az egyik az, ha csendben marad, amikor semmi jelentős nem hangozhat el. A konfliktusok magjait gyakran az értelmetlen pletykálkodás közepette szórjuk el. A jóga azt javasolja, hogy maradjunk csöndben, amikor semmi lényegesen vagy jelentőset nem tudunk mondani. Feltehetjük magunknak a kérdéseket: "Igaz az, amit mondani készülök?"; "Kedves-e a mondanivalóm?", "Valóban szükség van-e rá?". Ha a válaszunk nem, akkor lehet, hogy a legjobb csendben maradni. Ezzel együtt, vannak olyan esetek, amikor a hallgatás az ártalmasabb, például amikor az igazat kellene megvallani. De az igazság legfontosabb aspektusa az, amit nagy I-vel írnak. Ha látjuk Istent, amint megnyilvánul a tudat, az univerzum és minden élőlény formájában, akkor látjuk az Igazságot.
Asztéja (nem-lopás)
Patandzsalí azt mondja, hogy ha megállapodunk a nem-lopásban, akkor minden gazdagság megjelenik az életünkben. Ennek a lényege az, hogy az egész világ a mi örökségünk - nem abban az értelemben, hogy azt elvesszük másoktól, hanem abban, hogy megosztjuk másokkal. Ennek elismerése, annak felismerése, hogy mekkora ajándék és bőség maga a puszta tény, hogy életben vagyunk eben a világban, hihetetlen belső vagyont hoz létre. Ekkor a nem-lopás belülről jön létre.
Miért lopnék, ha tudom, hogy semmit sem lehet elvenni tőlem? Mivel tiszta tudat vagyunk, a megtestesült lélek, örökké az vagyunk, ami az egész világot élvezi.
Brahmacsarja (a Tudat látása mindenkiben)
A modern interpretáció szerint a brahmacsarja a cölibátust jelenti. De eredetileg a Brahman (határtalan tudat) látását jelenti mindenkiben, mindenhol. Csak a mogul és brit uralom évszázadai múltán, ahogy India egyre prűdebb lett, jelent meg ez az új értelmezés. Az alkalmi szex a testté redukálja a másik személyt és ignorálja a bennük is jelen lévő határtalan tudatot. Egyes jóga-szövegek, mint például a Vaszistha-szamhitá hűségként definiálja a brahmacsarját, ami azt jelenti, hogy hűségesek vagyunk a törvényes partnerünkhöz.
Aparigraha (mentesség a mohóságtól)
A mohóság lényegében a hiányba vetett hit, melynek hatására olyasvalamit akarunk eltulajdonítani, ami nem a miénk. A magasabb jóga megnyilvánítja Isten határtalan bőségét és kreativitását. Isten szó szerint megteremt mindent, ami létezhet, beteljesítve a törvényt, hogy "ami létezhet, az létezni fog". Ez Isten végtelen hatalma. Amikor mindezt megtapasztaljuk a misztikus élmény során, a mohóság elillan."

Nincsenek megjegyzések: