2019. július 21., vasárnap

Marícsjászana D

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"66. Marícsjászana D
Technika:
1. Üljünk egyenesen, mindkét láb kinyújtva előre. Hajlítsuk be az egyik lábunkat, mondjuk a balt, térdben, és a lábfejünk mutasson hátrafelé, a sarkunk pedig legyen a fenekünk mellett. A másik lábunkat, a jobbat hajlítsuk be térdben, és a talpunkat helyezzük szilárdan a talajra a fenekünk mellett. Az állunkat tartsuk függőlegesen. A jobb lábunkat helyezzük el úgy, mint a marícsjászana A-ban.
2. Vigyük a jobb karunkat körbe a jobb térdünk körül hátrafelé. A bal karunkat is vigyük hátra és fogjuk meg a jobb csuklónkat a bal kezünkkel. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a jobb combunkat a törzshöz nyomva kell tartani.
3. Kilégzésre hajlítsuk előre a törzset csípőből és a homlokunkat érintsük a talajhoz. A gerincünk legyen annyira egyenes, amennyire lehetséges. A jobb lábunk végig érjen a talajhoz, és a sarkunk se emelkedjék meg, miközben előrehajlítjuk a törzset.
4. Belégzésre emeljük meg a törzset. A törzs előrehajlítását és felemelését többször is megismételhetjük.
5. Bontsuk a karkulcsolást, a lábainkat hozzuk vissza az eredeti pozícióba, és ismételjük meg a pózt a másik oldalon is.

(A marícsjászana D vinyászái a modern rendszer szerint:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjuk előre dandászanába, a bal lábunkat vírászana pozícióba helyezve, a jobb lábunkat pedig talpra húzva az ülőcsontok mellett.
Astau: Kilégzésre kulcsoljunk a jobb karral a jobb láb körül kintről befelé, majd hajoljunk előre, a fejünkkel a föld felé törekedve. A felegyenesedést és előrehajlást többször is megismételhetjük. Végezzünk el minél több mély légzést a marícsjászana D szthitiben.
Nava: Belégzésre bontsuk a kézkulcsolást, és helyezzük mindkét tenyerünket a talajra, majd emeljük meg a testüket a levegőbe.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Belégzésre ugorjuk előre dandászanába, a jobb lábunkat vírászana pozícióba helyezve, a bal lábunkat pedig talpra húzva az ülőcsontok mellett.
Csaturdasa: Kilégzésre kulcsoljunk a bal karral a bal láb körül kintről befelé, majd hajoljunk előre, a fejünkkel a föld felé törekedve. A felegyenesedést és előrehajlást többször is megismételhetjük. Végezzünk el minél több mély légzést a marícsjászana D szthitiben.
Pancsadasa: Belégzésre bontsuk a kézkulcsolást, és helyezzük mindkét tenyerünket a talajra, majd emeljük meg a testüket a levegőbe.
Sódasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Szaptadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Astadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékónavimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Vimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Ékavimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

-->

Nincsenek megjegyzések: