2019. július 4., csütörtök

A jóga fraktálja

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Meditáció

A jóga-technikák harmadik fő kategóriája a meditáció. Nem elszigetelt diszciplinaként kell gyakorolni, hanem a többivel kombinálva és összekapcsolva. Ha külön tesszük, akkor a technikák haszna arra a körre korlátozódik, amelyikkel foglalkoznak, például az ászana a testre hat. Ahhoz, hogy össze tudjuk kapcsolni, a meditációt az ászana és a légzés tudatos meghosszabbítása (lelassítása), illetve visszatartása (pránájáma) rendszerén belül kell gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy nem elég csak passzívan nézni a légzést, hogy meditáljunk; a meditáció struktúrájának önmagában kell tartalmaznia a légzés lelassításának mechanizmusait. A jóga-meditációnak ugyanazokat az elemeket és elveket kell magába foglalnia, mint a jógapózoknak vagy a jóga-légzésnek; a három együtt egy olyan módszert alkot, amely erőteljes eredményeket hoz.

Nagy részletességgel leírtan a jóga-meditációt egy korábbi könyvben és itt csak egy rövid összefoglalót fogok adni. A „Jóga-meditáció a mantrák, csakrák és a Kundaliní segítségével a spirituális szabadság eléréséért” című könyvemben leírtam a jóga-technikák Mandelbrot-hasonlatát. A Mandelbrot-halmazt a néhai matemetikusról, Benoit Mandelbrotról nevezték el. Ennek geometriai formája a fraktál, egy komplex minta, mely ugyanúgy vagy majdnem ugyanúgy néz ki, bármilyen messziről vagy közelről nézzük is. Minél mélyebbre és mélyebbre merülünk a fraktálban, annál inkább újra és újra ismétlődnek ugyanazok a mintázatok.

Az ászana például csak akkor hatékony, ha a bandhákkal (energiazárakkal), jógikus légzéssel, fókuszponttal (dristi), koncentrációval (dháraná) stb. együtt végezzük. Ugyanennek a mintázatnak az ismétlődését látjuk, amikor mélyebbre nézünk, a pránájámába. Egy ászanában kell végezni, alkalmazva az energiazárat, a fókuszpontot, a mantrát (hanghullámot), múdrát (energiapecsétet), stb. Amikor a következő szintre koncentrálunk, a pratjáhárára (függetlenség a külső stimulusoktól), ugyanúgy igaz ez a mintázat. A külső stimulusoktól való mentességet a jóga ágainak együttes alkalmazásával érhetjük el. Ászanában végezzük, pránájámával, a bandha, múdrá, mantra, vizualizáció stb. alkalmazásával együtt. A jóga két utolsó foka, a dhjána (meditáció) és a szamádhi (elmerülés) hasonlóképpen nem különálló gyakorlatok, hanem a jóga-technikák meglévő szövedékének mélyebb rétegei, melyekben ugyanazt a mintázatot és részleteket fedezzük fel, újra és újra."

Nincsenek megjegyzések: