2020. március 15., vasárnap

Asztma jógaterápiája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"11. Jógaterápia a nyelőcső betegségei és nyelési nehézségek esetén
Az előzőekben ismertetett kezelési protokollt lehet követni, azzal a kivétellel, hogy a nádísódhana pránájáma helyett az uddzsájí pránájámával kezdünk.
12. Asztma jógaterápiás kezelése
Az asztmában szenvedők nagyjából négy kategóriára oszlanak: 1. Akinek cukorbetegsége is van; 2. Aki túlsúlyos; 3. Aki sovány; 4. Akinek éjszaka vannak rohamai, nappal pedig nincsenek. Az alábbi ászanák és pránájámák hasznosak és gyógyító erejűek a számukra:
Ászanák: dandászana, púrvóttánászana, vadzsrászana, mahámúdrá, szálamba szarvángászana, sírsászana és halászana. Pránájáma: anulóma uddzsájí, vilóma uddzsájí, pratilóma uddzsájí, nádísódhanam kapálabhátíval. A fenti ászanák és pránájámák végzésének technikáját már külön leírtuk, de a légzéssel kapcsolatban ott felsorolt instrukciókat a lentiek szerint kell módosítani. Amikor az asztma megszűnt, akkor az eredeti instrukciók szerint lehet gyakorolni a jó egészség fenntartása érdekében.
1. Cukorbetegségben szenvedők esetében: a belégzés és kilégzés időtartama az egyéni kapacitástól függ; ne törekedjünk a hosszú légzésekre, amikkel megerőltethetjük a légzőizmokat. Ahogy fejlődik a gyakorlás, az időtartam fokozatosan, erőlködés nélkül növekszik. Fontos, hogy legyen belső légzésvisszatartás (antar kmukbhakam) és külső légzésvisszatartás (báhja kumbhakam) a megfelelő szinteken. Eleinte csak egy másodperces kumbhakamot tartsunk, majd a második héten növelhetjük két másodpercre, és így lassan fle lehet emelni öt másodpercre. Minden egyes ászanában legfeljebb hat kört végezzünk. Ahogy fejlődik a gyakorlásunk, a körök száma még mindig hat marad, de a légzésciklusok hossza növekszik, ahogy a légzés hosszabb lesz. A kumbhakam heti növelésének üteme nem szigorú előírás, hanem lehet halasztani az erőlködés elkerülése végett. Jobb a lassú haladás.
2. A túlsúlyosak számára eleinte nehéz lesz végrehajtani az ászanákat. Ezeket is könnyíteni kell. Például nem fognak tudni függőleges törzzsel és kinyújtott lábbal ülni a dandászanában. Elegendő az is, ha félig hátradőlve ülnek, a hátukat megtámasztva egy hengerpárnával, de fontos, hogy elől nyújtva legyenek a lábak, a térdek össze vannak zárva, a lábak egyenesek, a combok és a vádli hátulsó része pedig leér a földre. Egy hónapig ne kísérletezzenek a kumbhakammal. Csupán gyakorolják az ászanát hosszú belégzésekkel és kilégzésekkel, és még ebben is lassan haladjanak, és olyan időtartamokkal dolgozzanak, ami nem okoz megterhelést. Egy hónap után be lehet vezetni a kumbhakamot, és lassan lehet növelni, könnyű fokozatokban legfeljebb öt másodpercig. A körök száma ne haladja meg a hatot.
3. Akinek sovány a teste: Végezzék az ászanákat antar és báhja kumbhakammal. Számukra az első héten az antar kumbhakam két másodperc lesz, a báhja kumbhakam pedig csak egy másodperc, a második héten három és egy másodperc, a harmadik héten négy és egy, a negyedik héten öt és egy, a következő héttől egy hónapig hat és két másodperc, és végül hat és három másodperc lesz a maximum számukra. A körök maximális száma mindegyik ászanában hat lesz.
4. Akinek csak éjszaka van rohama: az általános irányelvek ugyanazok, mint az első kategóriában. Az antar és báhja kumbhakam időtartamai a következők: midnkettő egy másodperc az első héten, két másodperc a második héten, három a harmadik héten, négy a negyedik héten, és öt másodperc lesz a maximum. Az ő esetükben különösen fontosak az étrendi korlátozások. A szilárd ételek mennyiségét le kell csökkenteni, kerülni kell az esti étkezést, de este fogyasszanak egy könnyű, folyékony ételt, valamint éjszakára igyanak egy pohár tehéntejet sáfránnyal.
(Megjegyzés: a tejtermékek nyálkaképző hatása miatt ajánlott a tejtermékek teljes kizárása asztma esetében.)

Nincsenek megjegyzések: