2020. március 13., péntek

Életfa-meditáció

Az Életfa vagy Világfa nagyon elterjedt szimbólum a sámáni kultúrákban, és én előszeretettel használom Axis Mundi-ként is, vagyis a három világot összekötő kapuként, ahonnan a lélelkutazásaimat kezdem. A skandináv hagyomány, illetve a Kabbala is azt tatja, hogy az Életfa törzse és ágai kötik össze a kilenc (vagy tíz) világot. Mint ahogy makrokozmikus szinten a világnak vagy a nagyobb közösségeknek, országoknak stb. van egy Életfája, mely mutatja az Élet lüktetését, az életerő állapotát, egyéni szinten is mindannyian rendelkezünk egy Életfával, mely megmutatja aktuális állapotunkat. Mint ahogyan a Világfa gyökerei az Alsó Világba nyúlnak, a törzse, töve a Középső Világban található, a koronája pedig a Felső Világban, Az egyéni Életfánk gyökerei a múltat és a tudatalattinkban játszódó folyamatokat mutatják, a törzse a jelen pillanatot, a fizikai valóságban elfoglalt állapotunkat, a lombkoronája pedig a jövőt és az ideáljainkat, a felsőbb Énünket mutatják. 

Az alábbi gyakorlatban a saját Életfánkat fogjuk megkeresni a Középső Világban, és megvizsgáljuk, hogy milyen állapotban van, milyen szimbolikával üzen nekünk. A gyakorlat során ismét fontos, hogy el tudjuk csendesíteni az analitikus, jobb agyféltekét, és csak befogadjuk a bal agyféltekénkkel mindazt, amit látunk az Életfán. Az utazás befejeztével ráérünk analizálni a megéléseinket. Az Életfa részletes megfigyelése egy jó önismereti gyakorlat, de konkrét kérdést is feltehetünk neki, és vélhetően megkapuj rá a választ valamilyen kép vagy megélés formájában. Ha az Életfa körül megjelennek az erőállataink, az ősök, sámánokat vagy szellemi tanítókat látunk, akkor tőlük is kérhetünk gyógyítást. 

Hunyd be a szemed, és válj tudatossá a légzésedről! Figyeld meg a ki- és belégzésed ritmusát! Miközben a légzésedre figyelsz, érzékeld azt, hogy hol vannak feszültségek a testedben! Minden egyes kilégzéssel igyekezz elengedni ezeket a feszültségeket! 
Most kérdezd meg magadtól, hogy milyen gondolatok, témák, feladatok keringenek éppen most a fejedben. Csak észleld, amint valami megjelenik az elmédben. Ahogy tudatossá válsz a gondolatról, vedd észre, és anélkül, hogy belebonyolódnál, tedd félre az egyik oldalra. Tudatosítsd, hogy nem kell most foglalkoznod vele, hanem később visszatérhetsz rá. 

Most ismételten kérdezd meg magadtól, hogy milyen gondolatok, témák, feladatok keringenek éppen most a fejedben. Ismét csak észleld, amint valami megjelenik az elmédben. Ahogy tudatossá válsz a gondolatról, vedd észre, és anélkül, hogy belebonyolódnál, tedd félre az egyik oldalra. Tudatosítsd, hogy nem kell most foglalkoznod vele, hanem később visszatérhetsz rá. 

Még egy utolsó alkalommal kérdezd meg magadtól, hogy milyen gondolatok, témák, feladatok keringenek éppen most a fejedben. Ismét csak észleld, és tedd félre az egyik oldalra.

Most képzeld el azt, hogy lassan különválsz a testedtől, és a tudatod elindul az axis mundi, vagyis az átlépési hely felé. Gondolatba fogalmazd meg, hogy a saját Életfádat szeretnéd megtalálni, és haladj, amerre sugallatot kapsz. Amikor úgy érzed, hogy megtaláltad az Életfádat, akkor vizsgáld meg a fét és a környezetét! Mentális szemeid előtt írd le az eléd táruló látványt, mintha egy történetet mesélnél valakinek, aki nem látja azt, amit te. 

Írd le az időjárást. Milyen? Napos? Felhős? Ködös? Meleg vagy hideg van? Fúj a szellő, vagy pedig szélcsend van? Milyen évszakban vagy? Nappal vagy éjszaka van? Látsz növényeket magad körül? Milyenek azok? 

Vannak valamilyen hangok? madarak, állatok, víz? Írd le őket! Van valamilyen illat a levegőben? 

Írd le, hogy milyen ruhában vagy! Érezd a földet, amin jársz! Érezd, hogy milyen rajta sétálni!

Figyeld meg részletesen az Életfádat minden oldalról, vizsgáld meg a gyökereit, a törzsét, a lombkoronáját! Vanak rajta virágok, gyümölcsök? Milyen az illata? Milyen a törzse, a levelei? Simogasd meg az Életfa leveleit, öleld át a törzsét! Milyen érzés, amikor az ereje átjárja a testedet? Vannak rajta madarak, vagy más állatok? Mit látsz a lombkorona fölött?

Milyen területen áll a fa? Mi van körülötte? Van-e valami a földön vagy a föld alatt? Vanak más fák a közelében, vagy magányosan áll? Milyen fajta fa lehet? Van rajta sérülés, száraz ágak, nem odavaló tárgyak? száraz, vagy pedig duzzad az életerőtől? 

Ha szeretnél kérdést feltenni, akkor most tedd fel (a legjobb, ha csak egy kérdést teszel fel, a legfontosabbat).  Ha az Életfa körül megjelennek az erőállataid, az ősök, sámánok vagy szellemi tanítók, akkor kérj tőlük gyógyítást, tanítást! 

Ints búcsút az Életfának! Indulj el visszafelé az Axis Mundihoz, az átlépési pontodhoz, majd vedd célba a fizikai testedet a Középső Világban!

Tudatosítsd magadban a fizikai tested jelenlétét, és lépj vissza a testedbe! Újra érzékeld a testérzeteket, vegyél néhány mély levegőt, és válj tudatossá a tested mozgásáról a légzéssel együtt! Mozgasd meg az ujjaidat és a lábujjaidat, majd fokozatosan az egész testedet! ha fülhallgatót és szemfedőt használtál, akkor ezeket vedd le, és újra figyelj a szobában hallható hangokra! Fokozatosan nyisd ki a szemeidet, és térj vissza teljesen a fizikai valóságba!

A fenti utazás egy jó példa a negyedik dimenzióba történő utazásra, mely a Középső Világban van ugyan, mégis a hétköznapi tudatállapotban nem érzékelhető. A Szellemvilág szempontjából az idő nem egy végtelen egyenes, és a MOST nem egy pont rajta, hanem egy fókuszpont, ahonnan kiindulva "felgöngyölíthetjük" a múltba és a jövőbe vezető energiaszálakat, melyke jelenlegi inkarnációnkban kapcsolódnak össze. Az Életfa nem csak a jelenben mutatja az energetikai, karmikus stb. struktúránkat, hanem holografikusan megmutat mindent, ami a mi életünkhöz és tudatunkhoz kapcsolódik. Ugyanezzel a módszerrel megvizsgálhatjuk valaki másnak is az Életfáját (persze csak akkor, ha engedélyt adott rá, illetve kérte), vagy egy közösség, ország, vagy akár az egész Föld életfáját is. 

Nincsenek megjegyzések: