2020. március 7., szombat

További betegségek jógikus kezelése

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Alvászavarok: A fenti három ászanán túl, a mahámúdrát, a vadzsrászanát és a pascsimóttánászanát kell gyakorolni. A púrvóttánászanát akkor kell gyakorolni, ha a beteg nem esett át hasi műtéten. At kör belégzés és kilégzés mindegyik ászanában. A báhja kumbhakamot végezzük legfeljebb három másodpercig, de ne végezzünk antar kumbhakamot.
Májgyulladás: A fentiek mellett a vaszisthászanát gyakoroljuk balra és jobbra, valamint a salabhászanát és a bhudzsangászanát. A be- és kilégzések ne legyenek hosszabbak három másodpercnél minden körben, kumbhakam nélkül.
Részleges fejfájás: Az összes fenti ászanát gyakorolni kell. A sírsászana után gyakoroljuk a nádísódhanát. Utána a szarvángászanát, majd az uddzsájí pránájámát. Ezeket az ászanákat és pránájámát ugyanannyi ideig kell végezni, mondjuk egy percig az elején és fokozatosan emelni hat percig mindegyiket, ahogy fejlődik a gyakorlás. Elegendő pihenésnek kell lennie minden ászana és pránájáma között. A pránájámának ülő helyzetben kell történnie. Utána kell végezni a többi ászanát.
Pránájáma: Mindezekben az esetekben fontos a nádísódhana és az uddzsájí pránájáma gyakorlása, és ezeket ülő helyzetben kell tenni, például sziddhászanában. Nem többet, mint tizenkét kört mindegyik pránájámából. Az antar és báhja kumbhakam maximális időtartama öt, illetve két másodperc mindegyik körben.
Étrendi megkötések: A következőket kell kerülni: hagyma, hús, gumósok, pl. burgonya, cékla stb., túró (írót lehet használni). Használjunk friss gyümölcsöket. Csökkentsük a savanyúság és csili fogyasztását. A teljes kezelés időtartama legalább három hónapig fog tartani, és minden egyes gyakorlás legalább negyven percig fog tartani. Miután meggyógyultunk, folytathatjuk az ászanák és a pránájáma gyakorlását az egészségünk fenntartása érdekében. Ebből a célból, minden nap csökkenthetjük a gyakorlás idejét az ászanákban töltött idő rövidítésével, vagy pedig néhány ászana gyakorlásával egyik nap, és a pihenéssel a következő napon, stb."

Nincsenek megjegyzések: