2020. március 14., szombat

Krónikus betegségek jógaterápiája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Ne gyakoroljuk az ászanákat több, mint napi 30 percen keresztül. Ez azonban nem érvényes a nádísódhana pránájámára, melyet naponta háromszor kell végezni, amennyire azt meg tudjuk tenni erőfeszítés nélkül. Amikor a páciens képes erőfeszítés nélkül végezni az ászanákat, az összes szimptóma, kivéve a vizeletproblémákat, cukorbetegséget, mellkasi fájdalmat és köhögést, el fog múlni. Most elértük azt a szintet, amikor elkezdhetjük gyakorolni a sírsászanát. Itt ismét haladjunk lassan és kerüljük az erőlködést. Ahogy fejlődik a gyakorlás, a többi szimptóma le fog csökkenni, és a pulzus is állandósul. Amikor már 6-8 percig tudjuk végezni a sírsászanát, és ezt 40 napig gyakorolni, addigra a vizeletproblémák, cukorbetegség stb. is el fognak múlni. A sírsászana gyakorlásának 8. napjától elkezdhetjük a kapálabhátí pránájámát. Könnyű, heti lépésekben növelhetjük a kapálabhátít 12, 16, 24, 32, 48, 54, 84, 100 és 128 körre. A kapálabhátít azonnal kövesse a nádísódhana pránájáma, a kapálabhátí körei egyharmadának megfelelő mennyiségben. A belső légzésvisszatartást (antar kumbhakam) nem több, mint 5 másodpercig végezzük minden körben. Túlsúlyos emberek esetében a külső légzésvisszatartás (báhja kumbhakam) ne legyen több 5 másodpercnél minden körben. Sovány emberek esetében a báhja kumbhakamot nem kell gyakorolni.


Étrendi megkötések: Használható: régi rizs, búzaliszt puri és csapatti formájában, mungóbab, és az összes zöldség, kivéve a gumósokat. Minden gyümölcs, kivéve az ananászt és a banánféléket. Friss tehéntej, vaj és író korlátozott mértékben. A búzadarát használhatjuk pirítva. Kerüljük: búzalisztes kenyeret, gumós zöldségeket, ananászt, banánféléket, aszalt gyümölcsöket, hideg cukros üdítőket, tojást, húst, hagymát, paradicsomot, citromlevet, szénsavas üdítőket, túrót, tamarindot.
A legjobb üres hassal gyakorolni. Gyakorolhatunk este, ha eltelt másfél óra egy könnyű vacsora után. Ha sokat ettünk, akkor ne végezzünk ászanákat este, de  végezhetünk 2-3 órával az evés után.
Megjegyzés: Az uddzsájí és sítalí pránájámákat azután kell gyakorolni, hogy a torkunkban elmúlt a szárazság-érzet. A szexuális aktust kerülni kell a gyógyítás alatt. A szilárd hit Istenben, és az iránta érzett odaadás elengedhetetlen.

Nincsenek megjegyzések: