2020. március 28., szombat

Krishnamacharya jógája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Patandzsala-jóga

Első rész
Annak érdekében, hogy ennek a világnak a polgárai korlátlan boldogságot élvezzenek, először meg kell szabadulniuk a testüket és szerveket gyötrő betegségektől, és napról napra ragyogniuk kell a tiszta energiától.
1. Alapszükségletek
Az agy, nyak, mellkas, epevezeték, kiválasztó rendszer, húgyúti rendszer, torok, húgyvezeték, nyelőcső és a végbél stb. a test fontos szervei.
A szemek, orr, fülek, nyelv és a bőr az öt érzékszerv.
A kezek, lábak, száj, végbél és a szaporítószervek az öt cselekvő érzékszerv.
(Megjegyzés: A szánkhja filozófia felosztása szerint a fizikai test (szúksma saríra) a tíz érzékszerv kiszolgálója, és feladata, hogy biztosítsa ezen érzékszervek adekvát működését. A tíz érzékszerv közül öt tudásszerző érzékszerv (gjánendrija), melyek az alábbi érzékszervi funkciókat jelentik: látás, szaglás, hallás, ízlelés, tapintás. Öt érzékszervet pedig cselekvő érzékszervnek (karmendrija) nevezünk, ezek az alábbi funkciókat biztosítják: cselekvés, járás, beszéd, ürítés és nemzés.)
2. Látjuk azt, ami eltűnt
Ezeken felül az elme is egy szerv. Az elme a szívközpontban nyugszik. Itt tartózkodva, mint a fény, mindenhová kiterjed és az összes szerv működését biztosítja. Nincsenek olyan külső vagy belső, szabályozatlan tettek, melyek nem az elméhez kapcsolódnak. Ezért az elmét az érzékszervek királyaként ismerik. Az elme felelős a boldogságért és a szenvedésért is az életünkben. Az elme stabilitására, békéjére és erejére szükség van az egész emberiség felemelkedése érdekében. A legtöbb ember egyetért abban, hogy a szilárd test és elme adja az utat a boldog élethez. Annak érdekében, hogy fejlesszük ezeket a képességeket, sok rendszert fejlesztettek ki és gyakoroltak a történelem során. Számtalan kórház is működik. Az edzőtermek és sportlétesítmények is elterjedtek. Mégsem csökkent le a szenvedés ebben a világban. Az az álláspontunk, hogy a jóga-szádhana is egy ilyen rendszer a testi szervek és az elme fejlesztésére.
Ez a jóga-rendszer nem új. Az ősi idők óta sokan gyakorolták ezt a rendszert Hindusztánban a Védák, a Puránák és a templomi faragványok tanúsága szerint.
3. A hála kifejezése
Azt a tényt, hogy a polgárok boldogsága és elégedettsége eltűnt a jóga gyakorlásának hiánya miatt, Őfelsége Sri Krishnarajendra Wadeyaris észrevette, aki sok éve gyakorolja ezt a rendszert, és számos országban támogatta a jóga-rendszer terjesztését. Létrehozott egy jóga-iskolát a Jaganmohan Palace-ban 1933 augusztus 11-én anak érdekében, hogy a rendszeres jóga-gyakorlás elérhető legyen a nagyközönség számára. Jelenleg uralkodó Maharadzsánk, Sri Jayachamarajendra Wadeyar G.B.E; J.C.S.I., aki gyerekkora óta gyakorolja a jógát, és megtapasztalta annak hasznát, szintén támogatja ezt a jógasálát.
4. A jóga terjesztésének eredménye
E jógasála kezdetétől napjainkig legalább ezer embernek hozott nagy hasznot.
5. Klasszifikáció
Ezt a jógánga szádhanát három sorozatra oszthatjuk: erő sorozatra, gyógyító sorozatra és spirituális sorozatra.
Az erősorozatot tovább oszthatjuk test és elme-sorozatra. A gyógyító sorozatot feloszthatjuk kósa (burok) és nádí (pulzus) sorozatra. A spirituális sorozatból csak egy van."
(Magyarázat: A Jógászanagalu sorozatai alkották a későbbiekben K. Pattabhi Jois által propagált Ashtanga vinyásza jóga sorozatait is. A fentieket az alábbiak szerint értelmezhetjük: Az Ashtanga első sorozatát jóga-csikitszának, vagy róga-csikitszának nevezik, ami a testi betegségek, vagyis a fizikai burok (annamaja-kósa) gyógyítását és méregtelenítését célozza. Az Ashtanga második sorozatát nádí-sódhanának nevezik, vagyis a nádík (energiavezetékek és a pulzus) tisztítására és szabályozására fókuszál. A harmadik sorozatot szthira-bhágának nevezik, ami szilárd erőt jelent. Vagyis a harmadik sorozat haladó ászanái alkotják az erő-sorozatot. Pattabhi Jois korábban két részre osztotta ezt a sorozatot (szthira bhága A és B, és ezek tartalmazhatták a test és az elme erejére irányuló ászanákat. Később az A és B sorozatokat is két-két további részre osztották, így lett haladó A, B, C és D sorozat, melyek ma az Ashtanga vinyásza jóga hat sorozatát alkotják. A spirituális sorozatot mindegyik sorozat végén gyakoroljuk, ez főként a szarvángászanából (gyertyapóz), sírsászanából (fejenállás) és a padmászanából (lótuszülés), valamint légzőgyakorlatokból áll.)

Nincsenek megjegyzések: