2020. március 29., vasárnap

A jamák és a nijamák

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Lényeges

Az első sorozat sok jógászanából áll és néhány pránájámából. A második sorozat néhány könnyű ászanából és három pránájámából, míg a harmadik sorozat pránájámából, pratjáhárából, dháranából, dhjánából és a szamádhi gyakorlásából áll. Később egy táblázatban megmutatjuk, hogy melyikbe mi tartozik.
6. A jógángák
A jama, nijama, ászana, pránájáma, pratjáhára, dháraná, dhjána és a szamádhi alkotja a jóga szádhana nyolc lépését.
7. Az első tag: jama és belső moduljai
Erőszakmentesség, becsületesség, igazmondás, nem-lopás, brahmacsarja (cölibátus) és más vagyonának nem vágyása. Ez az öt jama a jógánga első lépésében.
Ha a helyes módon folytatjuk ezek gyakorlását, a konfliktusaink és a többi gonosz viselkedés hamuvá fog égni a gyökerétől kezdve, és a szerző meglátása szerint a test és az elme durvasága nem fog visszatérni.
8. Az első ág gyümölcsei
A fenti felsorolásban az első ág öt alapja az ahimszá, szatja, asztéja, brahmacsarja, pativratja és az aparigraha. Ha kis mértékben kezdjük el gyakorolni ezeket az elveket, a test, a szervek és az elme betegségei megszűnnek akadályok lenni a boldog élet útján. Ezek gyakorlása örömtelivé fog válni.
9. Második ág: nijama és felosztásai
1. Tisztaság az étkezésben, élvezetben, sportban, fürdésben, testben, elmében és más tevékenységek belső és külső aspektusai – ezt nevezik tisztaságnak.
2. Amikor nem érzünk irigységet más emberek vagyonát látva, és nem tesz büszkévé mások szegénysége, és mindig vidámak vagyunk – ezt elégedettségnek nevezik.
3. Ha nem tápláljuk az életünket erőfeszítés nélkül vivő testünket túl sok zsírral, és a megfelelő időben gyorsan mozgunk, hogy lecsökkenjen a testzsír, és mindig időben és keveset eszünk, ezt tapasznak nevezik.
4. A rossz szándék és az életben felmerülő akadályok kivédése, valamint a tudás szerzése céljából olvasnunk kell a Védákat, Puránákat, a szentírásokat, szent mantrákat kell énekelnünk, miközben azok jelentésén elmélkedünk, és tanítanunk kell másokat – ezt szvádhjájának nevezik.
5. Ki építette ezt az univerzális fát, és nem hagyta abba a változást az egészen elemi (atomikus) időktől, számos gyönyörű és csodálatos változáson keresztülmenve; Ki fogja megkóstolni e fa gyümölcseit? Miért van az, hogy nem mindenki eszi ezeket a gyümölcsöket különbségtétel nélkül? Mi az oka? Tudna-e valamelyikőnk ilyen fát ültetni? Miért nem? Az örökkévaló, mely nem szárad ki, hanem továbbra is megadja a szükséges gyümölcsöket a lelkeknek. Ez a teremtő, előttünk van, vagy nincs? Ha nincs, akkor ez hogy működik? Kétségtelenül mindannyian rájöttünk, hogy ez a munka nem ok nélkül történik.
Ezért az, aki a végtelen gyümölcsök változatosságát adja nekünk az univerzum fáján, bizonyára határtalanul hatalmas, határtalan tudással rendelkezik, felfoghatatlan, végtelen együttérzéssel és számos más csodálatos tulajdonsággal rendelkezik. Az ő létezését az összes Véda és Purána alátámasztja. Bár ő létezik, az ok, ami miatt nem láthatjuk, el kell ismernünk, hogy a testünkben, érzékszerveinkben és elménkben létező tökéletlenség. Az őseink „Paramátmának” (Felsőlélek), és „Szarvésvarának” (Legfelsőbb Úr) nevezték és tisztelték. El kell határoznunk, hogy azért fogjuk gyakorolni a szádhanát, hogy láthassuk a Paramátmát és nagy odaadással felajánlhassuk Szarvésvarának a lelki gyakorlatainkat, anélkül, hogy személyes haszonra vágynánk. Ezt nevezik Ísvara-pranidhánának."

Nincsenek megjegyzések: