2020. december 20., vasárnap

A pránájáma dicsősége

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Sok régi tanítványom Kannada-országból (Karnataka állam) kérte, hogy írjak a pránájáma gyakorlásáról annak terjedése céljából. Ezért írok róla. Mivel a jelen nemzedék éles értelemmel van megáldva:

ananta-sásztram bahu-véditavjam alpascsa káló bahavas csa vighnah
jat szára-bhútam tad-upászitavjam hamszó jathá ksíram-ivámbu-misram

Számtalan szentírás létezik, a megismerendő dolgok mennyisége számos, a rendelkezésünkre álló idő kevés, és sok az akadály. Ezért a lényeget kell megragadni, mint ahogyan a hattyú elválasztja a tejet a víztől.” (Csánakja Pandita)

E nagy ember mondásának megfelelően, mivel lehetetlenség leírni a pránájáma számtalan változatát, csak a három legfontosabbat ismertetem, a gurum tanítása szerint.

1. Nádí-sódhana, 2. Uddzsájí és 3. Sítalí a legfontosabbak. Ezeket férfiak és nők is gyakorolhatják. Az első megtisztítja a vért és a véredényeket. A második megtisztítja a bélrendszert és a tüdőt, megszünteti a hurutot és jó alvást biztosít. A harmadik megszünteti a mérgeket a nádíkban (csatornákban), a nyirokcsomókban, a belső elválasztású mirigyekben és az ízületekben és egyensúlyban tartja a testhőmérsékletet. Megszünteti az emésztési zavarokat, javítja az élethosszat, az energiát és a memóriát. Ezeket a kedvező hatásokat a pránájáma mindhárom fajtája biztosítja.

Azonban azoknak, akik szeretnék gyakorolni a pránájámát, járatosnak kel lenniük főként a sírsászanában, a szarvángászanában, a mahámúdrában és a baddha padmászanában. Ugyancsak gyakorolniuk kell a brahmacsarját (cölibátust), a pativratját (házastársi hűséget), szattvikus ételeket kell enniük, és hittel kell gyakorolniuk a dzsapát és a meditációt. Időtlen idők óta hirdetik a Védák, a Szútrák és a Puránák a tudást prózában és költészetben különböző időkben. A Krita-júgában a mentális pszichológia dharmáját és a jóga-dharmát a Védák hirdették, A Dvápara-júgában a Védák és a Szútrák, a Tréta-júgában pedig a Védák, Szútrák és a Puránák. A Kali-júgában (a jelenlegi korban) a Védákat, Szútrákat, Puránákat, a prózát és költészetet használják a jóga-dharma terjesztésére. Ezt a prózát és költészetet szmritinek, bhásjáknak és szuktinak szokták nevezni az emberek.

Nincsenek megjegyzések: