2020. december 5., szombat

Ardha baddha padma pascsimóttánászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

" Ardha baddha padma pascsimóttánászana, 1. rész

Végrehajtás menete: Mint ahogyan a pascsimóttánászanában, nyújtsuk ki előre a bal lábunkat és hajlítsuk be a jobbat, majd helyezzük a bal combra, felfelé néző talppal. Ahogy a fényképen látható, nyúljunk át hátulról és fogjuk meg a jobb kezünkkel a jobb nagylábujjat, lefelé néző tenyérrel. Bal kezünket nyújtsuk ki, miközben előrehajolunk, és szorosan fogjuk meg a bal lábunk nagylábujját a mutató- és középső ujjunkkal, vagy ha lehet, akkor az összes ujjunkkal. Tartsuk egyenesen a hátunkat, nyomjuk az állunkat a mellkashoz, és végezzünk el nem kevesebb, mint három récsakát és púrakát. A negyedik récsaka közben teljesen egyenesítsük ki a testünk középső részét, engedjük előre a fejünket és helyezzük a homlokunkat a térdünkre. Most ismételjük meg ugyanezt a pózt úgy, hogy a jobb lábunk van kiegyenesítve. Ebben a pózban az egyik lábunk olyan, mintha pascsimóttánászanában lenne, míg a másik baddha padmászanában van. Ezért ardha baddha padma pascsimóttánászanának nevezik.

Amikor a túlsúlyos vagy túl sovány emberek lelkesen elkezdik a jóga és a pránájáma gyakorlását, akkor természetes, hogy valamennyi fájdalmat éreznek a csontokban, ízületekben és az izmokban. Mivel nincs olyan gyakorlat, mely nem idéz elő hasonló fájdalmat, nem szabad haboznunk. Ha néhány napig el tudjuk viselni és folytatni tudjuk a gyakorlást, akkor nagy haszna lesz. Gyakorlás nélkül senki sem érheti el a fotókon látható ideális testhelyzetet. A napi gyakorlás fokozatos növelésével elérhetjük a tökéletes pózt. Nem szabad túlerőltetni.

(Megjegyzés: A modern Ashtanga vinyásza jóga rendszerben az ehhez hasonló, jobb és bal oldalra is végrehajtandó pózok között is alkalmaznak egy vinyászát (hátraugrás csaturangába, felfelé, lefelé néző kutyapóz, majd előreugrás), de úgy látszik, hogy Krishnamacharya klasszikusan inkább megcsináltatta a póz mindkét oldalát, és csak utána alkalmazta a vinyászát.)

Nincsenek megjegyzések: