2020. december 7., hétfő

A szent hegyek szellemei

Az Andoki sámánizmusban, és igazából mindenhol, ahol nagy hegyek vannak, a hegyek szellemeit nagy erejű, isteni minőségként tisztelik. Amit a síkságon, erdős területeket az Életfa-szimbólum képvisel, a hegyes vidékeken ugyanazt képviseli a Világhegy: a hegy lankái a Középső Világot alkotják (kaj pacsa), a hegyben lévő barlangok a lejáratok az Alsó Világba (ukhu pacsa), a hegy havas csúcsa pedig a Felső Világot (hanak pacsa) képviseli. A múltkori tanításon Puma azt a feladatot adta nekünk, hogy a négy irány felé fordulva hívjuk meg négy hegy szellemét, és kapcsolódjunk hozzájuk, hívjuk meg őket, hogy segítsenek a szellemi gyakorlatainkban. Egy-egy követ is kellett választani mindegyik irányhoz, amit majd összekapcsolunk az Apuk szellemével. 

Amint elkezdtem dobolni és hívni az Apukat, a hegyek szellemeit, először az Apu Ausangatét (6384 m) láttam, mely az Andok egyik híres szent hegye. Ő már az egyik korábbi utazásomkor is jelentkezett, itt írtam róla. Volt egy lapis lazuli kristálykoponyám, mely a Virakócsa nevet viseli, és ösztönösen úgy éreztem, hogy ő megfelelő lesz Apu Ausangate szellemének. Utána észak felé fordítottam a figyelmemet, és ott Norvégia egyik legmagasabb hegyét láttam magam előtt, mely a Jotunheimen hegységben van. A neve Galdhopiggen (2469 m). Ehhez a hegyhez a hegyikristályt kapcsoltam, mivel a jeges gleccserek hangulatával, a déróriásokkal és Odinnal kapcsolódik össze bennem. Kelet felé a Kailash hegy jelent meg (a második képen), mely Tibetben van, és a hinduk, buddhisták, és dzsainek is szent hegynek tekintik. A Kailash hegy annyira szent, hogy bár 6638 méter magas, még egyetlen hegymászó sem indult neki, hogy meghódítsa a csúcsát. Egy Siva-lingam jelent meg, melyet a Kaliash hegy szelleméhez kapcsoltam. A fenti képen látható kis orsó alakú kövecske egy úgynevezett Narmada-linga, Indiában a Narmada folyóban találják ezeket a köveket, és szentnek tekintik őket. A déli irány volt a legérdekesebb, mert ott Atlantisz jelent meg, méghozzá nem az Atlanti-óceánban, ahogyan sokan feltételezik, hanem az Indiai-óceánban, Madagaszkár és Ausztrália között. Egyes oceanográfus kutatók szerint valóban vannak elsüllyedt földterületek, platók ezeken a területeken, egyesek még Sri Lankától délre is feltételeznek ilyen tenger alatti fennsíkokat. Tehát Atlantisz volt a negyedik Apu, és egy larimar követ kellett beszereznem hozzá. A kő és az atlantiszi kultúra is szoros kapcsolatban van a delfinekkel, tehát ők lettek a negyedik irány őrzői. Végül a fenti oltár úgy állt össze, hogy beszereztem a larimar követ és a Siva-lingamot, a kristály és a koponya már megvoltak. 

Az andoki hagyományban a mesa az orovosságos ember erőtárgyait tartalmazó oltárkendő, melyet széthajtogatva ráhelyezi az erőtárgyakat, majd amikor összecsomagolja, akkor az összes erőtárgyat beleteszi a mesába. Ez a szokás még a spanyol gyarmatosítás idejéből maradt, amikor titokban kellett tartani az erőtárgyakat és titokban végezték a szertartásokat. De mivel az összehajtogatott mesa ugyanúgy közvetíti az Apuk erejét, a kezelendő személy csakráihoz, például a szívéhez vagy a feje tetejéhez szokták érinteni, hogy meggyógyuljon. 

A szertartásokat mindig kelt felé kell végezni, így a keleti irányt uraló Siva-lingam van a mesa felső oldalán. A többi követ is ott láthatjátok a négy irányba. A nagy füstkvarcor a Pachamama energiájára avattam be a téli napfordulón, ez is az egyik feladat volt. A Pachamama-követ lehetne középre tenni, de én inkább egy kis szobrot tettem középre, melyek az Andok három fő erőálatát ábrázolja: a Kígyó az Alsó Világ őre, a Puma a Középső Világ őre, a Kondorkeselyű pedig a Felső Világ őre. A negyedik erőállat a kolibri, és a lelket képviseli, amely mindhárom világban képes közlekedni. Mivel ő nagyon picike a másik három erőállathoz képest, így nem is látható a szoborkompozícióban. Így a Pachamama-követ inkább oldalra tettem, egyébként a nagy oltáron szokott lenni Siva Nataraja mellett. Jövő szombaton lesz egy workshop, ahol az erőtárgyakról és az oltár összeállításáról fogunk beszélgetni. Ha van kedvetek csatlakozni, akkor itt tudjátok megtenni: 

Facebook esemény Jelentkezés

Nincsenek megjegyzések: