2020. december 13., vasárnap

Adhama matszjéndrászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Adhama matszjéndrászana

Ezt a pózt gyakorolni kell egy ideig, mielőtt belekezdünk a többi matszjéndrászana gyakorlásába. Akik szeretnék gyakorolni a matszjéndrászanát és a baddha padmászanát, azoknak könnyedén kell étkezniük. Máskülönben nehéz lesz e pózok végrehajtása. Most abba fogom hagyni a pózok részleteinek leírását, mert attól tartok, hogy ez a kézirat túlzottan terjedelmes lesz. Bízom benne, hogy akit érdekel a gyakorlásuk, az megtanulja őket egy képesített jógaoktatótól.

(Megjegyzés: Az ardha- és púrna-matszjéndrászana végrehajtását négy, progresszív módon nehezedő változatban ajánlom:

Ardha-matszjéndrászana A: A képen látható módon hajlítsuk be a bal lábunkat a jobb alá, majd a jobb lábat talpra húzva, hozzuk ki a jobb talpunkat a bal comb külső oldalára. Fordítsuk ki a törzset jobbra, és a bal kezünkkel fogjuk meg a jobb lábfejünk belső oldalát, miközben a felkar a jobb comb külső odlalának támaszkodik. A jobb kezünket vigyük át a hátunk mögött, és tenyerünket helyezzük a bal combra.

Ardha-matszjéndrászana B: Kövessük az A vátozat végrehajtására vonatkozó instrukciókat, de a bal kezünket forgassuk befelé, és a jobb térdhajlat alatt átdugva kulcsoljuk össze a jobb kezünk ujjaival.

Púrna-matszjéndrászana A: helyezzük féllótusz pozícióba a bal lábunkat, majd a továbbiakban kövessük az ardha-matszjéndrászana A végrehajtásának instrukcióit.

Púrna-matszjéndrászana B: hajtsuk végre a púrna-matszjéndrászana A változatot, majd kulcsoljuk a karjainkat a jobb térd alatt vagy a jobb comb és lábszár körül.

Mindegyik változatot ugyanilyen módon gyakorolhatjuk a másik oldalra, a lábainkat megcserélve.

Nincsenek megjegyzések: