2020. december 6., vasárnap

Ardha baddha padma pascsimóttánászana B

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Ardha baddha padma pascsimóttánászana, 2. rész

Miközben az első részhez hasonló pózban ülünk, ha a bal lábunk van nyújtva, akkor fordítsuk ki a bal tenyerünket, és fogjuk meg bal lábunkat a nagylábujj alatt. Forgassuk a nyakunkat a bal vállunk felé és nézzünk hátra! Ne változtassunk a jobb kéz pozícióján!

Amikor a jobb lábunk van nyújtva, akkor fordítsuk ki a jobb tenyerünket és fogjuk meg a jobb lábunkat a nagylábujj alatt. Fordítsuk a nyakunkat a bal vállunk felé és nézzünk hátra.

Ennek a póznak olyan sok hasznos hatása van, hogy lehetetlenség lenne mindet felsorolni. Sok olyan problémát megszüntet, melynek gyökere a derékban, nyakban, gyomorban, karokban vagy a látásban keresendők. Ne végezzük a pózt azonnal evés után, vagy olyan nőknek sem ajánlott, akik már 5 hónapos terhesek.

(Megjegyzés: Krishnamacharya a leírásában nem ragaszkodik ahhoz, hogy jobb vagy bal oldalra kezdjük a póz végrehajtását. Ha mindent a jobb oldallal kezdünk, ahogy az Ashtanga vinyásza rendszerben ajánlva van), akkor szoláris túlsúly alakulhat ki. A terhesség alatt végzendő jóga-gyakorlással kapcsolatban Krishnamacsarja úgy tűnik, mintha az első öt hónapig (amíg a terhesség látható jelei nem mutatkoznak) semmiféle megkötést nem hangsúlyozna. Holott a modern kutatások szerint az első három hónap sok esetben kritikus lehet, hiszen a magzat ekkor még nem tapadt meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az egyik lábunkat betesszük féllótuszba, akkor a talpunkkal pontosan az anyaméh és a köldök területre gyakorolunk nyomást előrehajlásnál, ami növeli a még meg nem tapadt magzat sérülésének esélyeit.)

Nincsenek megjegyzések: