2020. december 24., csütörtök

Vjásza, a Védák szerzője

Újabb részlet az Ísvara-gítából:


1.4. tvam hi nárájanát száksát krisna-dvaipájanát prabhó
aváptákhila-vigjánasz tat tvám priccshámahé punah

Óh, uram, te teljes tudásban részesültél Vjászától, aki a megtestesült Nárájana. Ezért kérdezünk ismét téged.”

Romaharsana Szúta közvetlenül Vjászától, a Védák felosztójától és a Puránák, valamint a Mahábhárata legendás szerzőjétől hallotta a naimisáranjai bölcsek által feltett kérdésekkel kapcsolatos tanítást, ezért tőle szerették volna hallani a válaszokat kérdéseikre.

Vjászát Nárájana, vagyis az Úr Visnu kiterjedésének tekintik, aki azért inkarnálódott a Földön a Dvápara-júga végén, hogy írásos formában összegezze a Védák tudását, mely annak előtte szóbeli formában volt továbbadva mesterről tanítványra. A Mahábhárata szerint Vjásza Szatjavatí, egy halász lánya és a bölcs Parásara fiaként született meg, egy szigeten a Jamuná folyóban, ezért kapta a Krisna-dvaipájana Vjásza nevet. A „krisna” szó feketés színűt jelent, ami Vjásza sötét bőrszínére utal, a „dvaipájana” pedig „szigeten született”-et jelent. A Védavjásza nevet azért kapta, mert az egybefüggő védikus hagyományt négy részre osztotta a könnyebb érthetőség kedvéért (Rig, Száma, Jadzsur és Atharva Védákra).

Vjászának volt egy Suka nevű fia, aki a spirituális örököse lett, valamint négy fő tanítványa is nagyon híres: Paila, Dzsaiminí, Vaisampájana és Szumantu. Ők kapták meg a négy Védát, hogy őrizzék és terjesszék a rájuk bízott tudást.

Szatjavatí, Vjásza édesanyja gey halász lánya volt, és egyszer átvitte Parásarát a Jamuná folyón a hajójával. Parásarát annyira elbűvölte a fiatal lány szépsége, hogy gyermeket akart nemzeni neki. Szatjavatí ellenkezett, mivel ha valaki meglátja Parásarával, akkor utána sohasem tud férjhez menni. Parásara azonban egy bokros részt teremtett misztikus erejével az egyik szigeten, és az egész szigetet ködbe vonta. Miután Szatjavatí megtermékenyült, azonnal megszülte fiát, Vjászát, aki egyből felnőtté vált, és zarándokútra indult, de előtte megígérte anyjának, hogy visszatér hozzá, amikor szüksége lesz rá. Parásara visszaállította Szatjavatí szüzességét, elbűvölő illattal áldotta meg a halszagú leányzót, és útnak indult a fiával. Szatjavatí titokban tartotta ezt az eseményt, még Santanu király előtt is, akinek a felesége lett később. 

Nincsenek megjegyzések: