2020. december 25., péntek

A Jaguár archetípusa

Harmónia rítusa során a Munay Ki-ben a Jaguár erőállat magját helyezzük el a szakrális csakrában. A jaguár (Otorongo) a nagy nyomolvasó, aki segít nekünk rátalálni a „helyes útra” ebben az életben és a következőben. Az érzelmi gyógyulás állata. Az Andokban a jaguár helyett a pumát (Csokacsincsaj) tisztelik. A jaguár az Amazon-esőerdő királya – a dzsungelekben lakó sámánok legfontosabb állata, mivel az átalakulás erejét képviseli. Az őserdei népek hagyománya szerint a jaguárokat a dzsungel őrzőinek tekintik, mert ők állnak a tápláléklánc csúcsán, és az emberen kívül más ellenségük nincs. Azáltal, hogy megöli az esőerdő gyengébb állatati, a jaguár elősegíti annak elpusztulását, aminek mennie kell, hogy az új megszülethessen, és ezért a változás erejének tekintik.

Az ősi népek szemében a jaguár akkora hatalommal bírt, hogy egész civilizációk azonosították magukat vele. Az olmékok, akik 3000 évvel ezelőtt éltek Köz-p-Mexikó területén, „jaguár-emberként” voltak ismertek. A sámánjaik a „jaguár-papok” voltak, és a tőlük származó faragások, szobrok majdnem fele emberek és jaguárok kombinációját ábrázolja – jaguár-fejjel rendelkező felnőtt emberek vagy gyerekek. A Mayoruna törzs tagjai Amazóniában szintén a „jaguárok népének” nevezik magukat, amit arc-tetoválással és az orrukhoz rögzített agyarakkal is kifejeznek.

A jaguár-tudat

A laikák szerint a világ négyféle tudatszinten ismerhető meg. Ebből az elsőt ismertettem a kígyó leírásánál. A második szintet, az elmét vagy érzelmi tudatot, a gondolatok világát a Jaguár képviseli, a nyugati irány erőállata, mely a második csakrához tartozik. A jaguár kíváncsi és érdeklődő – így minket is a megfelelő emberekhez és helyzetekhez vezet az ösztönünk (vagy ha az ösztön rosszul működik, akkor a rosszakhoz).

A jaguár-tudat az emlős-agyhoz kapcsolódik, mely az érzelmek, a szeretet mély érzései, az intimitás, a család, a gondoskodás és együttérzés központja. Ugyanakkor az agresszió, babonák, amulettek és mágia agyterülete is. A jaguár-tudat nyelve a kimondott vagy írott szavak, melyek segítségével megfogalmazzuk és kifejezzük a gondolatainkat, hiedelmeinket és az érzéseinket. Ezen a tudatszinten értelmezzük a szimbólumokat, jeleket és egyezményesen megállapodunk bizonyos hangok vagy szavak jelentésében. A jaguár-tudat a második (szakrális) csakrához kapcsolódik, mely négy ujjal a köldök alatt helyezkedik el. Ez a csakra a szenvedély otthona, mely a kreativitás és intimitás által fejeződik ki.

A jaguár megtanít arra, hogy adhatunk egy halat egy éhező embernek, de a praktikusabb hosszú távú megoldás az, ha megtanítjuk halat fogni. Adhatunk egy darab kenyeret egy éhező gyermeknek, de tudjuk, hogy a gyermeknek nem csak arra van szüksége. Bármilyen helyzettel kapcsolatban megtanulunk felülemelkedni a szó szerinti értelmezésen, és így meglátjuk a lehetőségek szélesebb körét. Ha migrénünk van, akkor megkérdezzük magunktól: „Mi lehet az oka? Mit próbál mondani nekünk a testünk?”

Mint ahogyan a mentális szint magában foglalja a fizikait, a jaguár-tudat magában foglalja azt, amit a kígyó-tudatban megtapasztalunk. Tehát, ha fáj a fejünk, akkor érzékeljük a fájdalmat, de arra is gondolunk, hogy ehettünk-e valamit, ami okozta, például csokoládét, vagy vörösbort. Végiggondoljuk, hogy a migrén lehet-e valamilyen más betegség szimptómája, például több felelősséget vállaltunk fel, mint amennyivel elbírunk, vagy esetleg stresszesek vagyunk az üzleti ügyeink vagy a feleségünkkel kapcsolatos konfliktus miatt, és a testünk fejfájással reagál.

A jaguár szemeivel nézve ránézünk a gyerekre, aki fegyelmezetlen az osztályteremben és megkérdezzük: „Tényleg nem tud nyugton és ölbe tett kézzel ülni? És ha nem, akkor miért?” Meggondoljuk, hogy esetleg túl sok cukros ételt evett, vagy mozgáshiánya van, vagy untatja, amit a tanár mond, stb.

Sokkal többet tudunk megérteni ebből a helyzetből, mit amennyit a kígyó-tudattal tudtunk; következésképpen sokkal több megoldásra is gondolhatunk. Nem csak megbüntetjük a renitens gyereket, hanem odafigyelünk, hogy egészséges reggelit kapjon és legyen lehetősége futni, sétálni, mielőtt a székére kell ülnie és a tanárra kell figyelnie. Nem csak bedobunk egy fájdalomcsillapítót, hanem megtanulnunk nemet mondani a túl sok felelősségre, és elkezdjük kifejezni a haragot, amit eddig elfojtottunk. Mivel annyival több lehetőségünk van, képesek vagyunk hatákony változtatásokra és komplexebb problémák megoldására.

A hiedelmek, gondolatok és érzelmek birodalma a jaguárhoz kapcsolódik, mert ez a tudatállapot képes hirtelen megváltoztatni és új megvilágításba helyezni a helyzeteket, a jaguár ugyanis a hirtelen változás archetípusa. A jaguár kifigyeli áldozatát és ráveti magát, gyorsan kioltva az életét, mégis ezzel segíti a többi állat szaporulatának csökkentését és az esőerdő egyensúlyának fenntartását, teret hagyva az ökoszisztéma más létformáinak is. Hasonló módon, csupán egy felismerés elegendő lehet arra, hogy felszabaduljunk negatív érzéseink, vagy berögzült viselkedésmintáink alól, melyek akadályozzák a fejlődésünket. Ha valaki krízisben van, megtehetjük, hogy a segítségére küldjük a jaguárt. Van, amikor valaki ezt csak metaforának gondolja, de utána megtapasztalja, hogy a jaguár által képviselt „életet az életért” elv támogatja abban, hogy hagyja meghalni énjének azon részeit, amelyekre már nincs szüksége, és új reményre tegyen szert, valamint új egyensúlyt tudjon teremteni a káoszból.

Nincsenek megjegyzések: