2020. december 12., szombat

Matszjéndrászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

Matszjéndrászana (halkirály-póz)

Ezt a pózt három részre oszthatjuk: uttama (haladó), madhjama (közepes) és adhama (kezdő) szintekre. Ha valaki megfelelően tudja gyakorolni az adhama matszjéndrászanát, akkor alkalmassá válik a madhjamára, és amikor már abban is járatos, akkor a teljes matszjéndrászanát is tudja gyakorolni. Máskülönben mindenféle sérülések érhetik.

Nem szerencsés dolog anélkül gyakorolni a jógát, hogy ismernénk ezt a titkot. A túlsúlyos testalkatúaknak jártasságot kell szerezniük az ardha baddha pascsimóttánászana két részében, mielőtt belekezdenek a matszjéndrászanába. Bizonyos emberek gyermekkoruk óta túlsúlyosak. Manapság a fiú- és lánygyerekek 70 százaléka túlsúlyos testalkatú. Ez veszélyezteti az egészséges életet és az asztmás megbetegedések kifejlődésének forrása lehet. Ezeket a gyerekeket rá kell venni a jógábhjásza tanulására és gyakorlására.

(Megjegyzés: A póz Matszjéndranátháról, a híres jógiról kapta a nevét. Tulajdonképpen minden pózt feloszthatunk a kivitelezés módja szerint könnyített, középhaladó és haladó változatra, de sok esetben csak a könnyített és a teljes változatot gyakorolják. Mindenképpen fontos a testalkatnak és fizikai állapotnak megfelelő könnyített, rávezető változatok gyakorlása a sérülések megelőzése érdekében. A matszjéndrászana, vagyis gerinccsavaró póz esetében Krishnamacharya az adhama, vagyis kezdő végrehajtást negyed-végrehajtásnak nevezik, míg a madhjamát fél végrehajtásnak. A teljes pózt, melyben az egyik láb lótuszban van, a másik pedig talpra van húzva, púrna-matszjéndrászanának is nevezik. Krishnamacharya szerint a túlsúlyos testalkatú embereknek először az előző két féllótuszos póz végrehajtását kell gyakorolniuk. Krishnamacharya azon a véleményen volt, hogy már az ő idejében is (vagyis 50 éve) a gyermekek döntő többsége túlsúlyra való hajlammal küszködött. Ennek megelőzésére Krishnamacharya mindenkinek ajánlotta a jóga gyakorlását, már gyerekkortól, valamint az elfogyasztott ételmennyiség kontroll alatt tartását. A teljes matszjéndrászanát a képen Lino Miele hajttja végre.)

Nincsenek megjegyzések: