2020. december 11., péntek

A tolték csakra-rendszer

Az alábbi leírást a Quetzalkoatl-légzéshez ajánlom kiegészítésképpen. Az információ Sergio Magana Ocelocoyotl "Az Erő Barlangjai" című könyvéből származik. Két különböző hagyományról beszél: az egyik a csicsimeka, tolték és mexika területekről (Mexikó északi és középső részeiről) származik, ebben a csakrákat totonalkajónak ("hőtermelő helynek") nevezik. A második sokkal jobban hasonlít a keleti csakra-rendszerre, ebben a hét csakra helyét  a kuekuejó ("görbülő") szóval jelölik. Magana szerint az első rendszer autentikusabb, míg a második, mely Mexikó déli területeiről, a maják vidékéről származik, de ő nem tekinti maja eredetűnek. 

Az első rendszer - totonalkajó

1. Colotl, "Skorpió" - a farokcsontnál helyezkedik el, színe fekete. Az ősök energiáját, előző életeink lenyomatait tartalmazza, a karma tárházának is tekinthetjük. Hátrafelé sugárzik.

2. ihuitl, "madártoll" - a nemi szerveknél helyezkedik el, színei: vörös és fehér. A szexuális energia, a tiszteletre méltó kígyó lakhelye, melynek olyan könnyűnek kell lennie, mint a tollpihe, hogy az életünk és a vágyaink betejlesítése könnyűek legyenek.

3. Pantli, "zászló" - a köldöknél helyezkedik el, színe fehér. A köldök energiája az életünkre jellemző tonalli (naptár-jel) formájában nyilvánul meg. Ezt ki kell egyensúlyozni.

4. Xochitl, "virág" - A mellkasnál helyzekedik el, színe vörös. Ez a központ a múlt és jövő közötti egység, az értékes tudás és a megújulás, az ég kreatív energiájának és az alsó világ súlyos energiájának metszéspontja. A virág kivirágzására és az egyensúly felállítására kell törekednünk. 

5. Topilli, "jogar" - a torokban helyezkedik el, színe kék. Ezt az energiaközpontot személyes hatalmunk helyreállítására használhatjuk, a teremtés mágikus erejének központja.

6. Chalchiuhuitl, "jáde" - a homlokon helyezkedik el, színe zöld. Érzelmeink a jáde-csakrában találhatóak, és ez az a hely, ahol a tonal és a nahual, az ébrenléti és az alvó állapot, a tudatosság ás az álmodás találkozik. 

7. Tecpatl, "kovakő" - a fejtetőn helyezkedik el, színe vörös és fekete. A visszatükrözést és az igazságot reprezentálja. Ennek a központnak a sgeítségével megváltoztathatuk a sorsunkat, a szenvedés helyett a béke, vagy akár a megvilágosodás lehet az osztályrészünk. 

A második rendszer - kuekuejó

1. Tlalli, "talaj" - a gáton helyezkedik el, színe fekete és vörös. Ez a központ a Földanyához és a Kozmikus Anyához kapcsol.

2. Tleltl, "tűz" - a nemi szervek környékén, tűz-színű. A szexuális energiát és az általa teremtett dolgokat szabályozza.

3. Quiahiztli, "eső" - napfonat. A víz az érzelmekkel áll kapcsolatban.

4. Ehecatl, "szél" - a szívben helyezkedik el, a négy szélhez kapcsolódik, az első megáld, a második megtisztít, a harmadik elfújja a töviseket, a negyedik átkokat hoz. 

5. Nacatl tlaxtequi, "húsbavágó dolog" - a torokban helyezkedik el, a szavak pozítív és negatív erejével kapcsolatos.

6. Ixquihta nahuatoton, "a szem az égen" - a harmadik szem helyén található, a tisztánlátás, álmodás, intuíció képességét hordozza.

7. Xochiyotl, "a virág lényege" - fejtető. A kinyílásunkat és a megvilágosodásunkat aktiválja. 







Nincsenek megjegyzések: