2013. november 27., szerda

A harcosok étrendje - mítosz vagy valóság?

Körülbelül idén márciusban álltam rá a teljes vegán étrendre, és ezzel egyidőben kipróbáltam a Harcosok étrendjét, Ori Hofmekler könyve alapján. A vegán étrendre való áttérés először csak kísérlet volt, később viszont sok adalékkal szolgált hozzá Dr. Colin T. Campbell Kína-tanulmánya, amit szintén ajánlok mindenkinek elolvasásra.

A két irányzatban feltétlenül közös dolog az, hogy felhívják a figyelmet a feldolgozott ételek fogyasztásának veszélyeire, így ha érdemben foglalkozni akarunk a Harcosok étrendjével, akkor ki kell iktatnunk az étrendünkből a fagyaszott, mikrózható készételeket, csomagolt rágcsálnivalókat, cukros üdítőket, és javarészt mindent, ami nem természetes, eredetileg fellelhető formájában érkezik a konyhánkba. Ori Hofmekler vegyes táplálkozásra állítja be alapötletét, bár a könyv zárszavában megjegyzi, hogy időközben ő is átállt a növényi étrendre, mert az a meggyőződése alakult ki, hogy az ember evolúciósan még nem alkalmazkodott a húsételek maradéktalan megemésztéséhez.

Könyvében azt is megjegyzi, hogy a spártai harcosok, a gladiátorok és a római légiósok, akikről étrendjét mintázta, általában nem jutottak túlzottan sok állati fehérjéhez, lévén az akkoriban luxuscikknek számított. Ezenközben napi több órás kemény edzéseket vagy éles bevetéseket kellett végigcsinálniuk, vagy éppen 30-40 kilométereket végiggyalogolni a 20-30 kilós páncélzatban és menetfelszerelésben. Ehhez pedig a kraftot elsősorban a gabonákból, hüvelyesekből, olajos magvakból és szárított gyümölcsökből nyerték. Azt azért tegyük hozzá, hogy az izomtömegük sem volt akkora, mint a manapság látható agyonszteroidozott és fehérjével teletömött edzőtermi patkányokpéldányok esetében :-). 

Vagyis már az elején le kell szögeznünk, hogy a Harcosok étrendje és edzésmódszere nem elsősorban az izomtömeg növelésének kedvez, sokkal inkább az állóképességet, szívósságot és a szálkás, izmos testalkatot mozdítja elő. Az étrend tehát abban a formájában, ahogy a könyvben le van írva, elsősorban ülőmunkát végző, túlsúllyal küszködő városi emberek számára ideális. Valóban fognak tőle fogyni, ha pedig még edzenek is mellé, akkor szálkásodni is fognak. De testépítő- vagy élsportoló-diétának semmiképpen nem nevezném.

A módszer lényege: napközben csak alacsony glikémiás indexű frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek fogyasztását ajánlja, esetleg egy kis sovány fehérjével kiegészítve. A fő étkezés este 6 és 10 között zajlik, amikor annyit ehetsz, amennyi beléd fér, de a sorrend itt is fontos: nyiss egy nagy adag friss salátával, utána fogyaszd a fehérjetartalmú ételeket, leveseket, és a szénhidrát- vagy zsírtartalmú ételek kerüljenek a végére, valamint a desszertek is (persze nem mindegy, hogy mit, mindegyikből egészséges, minőségi ételeket kell enni, nem a csokis croissant-tól és a négysajtos pizzától lesz spártai  a testalkatod). Vagyis ha ki akarod próbálni ezt az étrendet, akkor ne egy-két cikk alapján tedd, hanem olvasd végig a könyvet, és úgy kísérletezz. A szénhidrátot és a zsírt például különválasztja napokra, illetve az ösztrogén-növelő ételekről is nagyon sokat beszél, amiket kerülni kellene.

Nekem az tetszik benne, hogy eléggé szabadon variálható, hozzáilleszthető az általunk preferált étrendi szokásokhoz, például akár a paleó- akár a vegán étrenddel is össze lehet házasítani. Én igazából nem fogyni akartam vele, mert így is 63 kiló voltam, amikor ráálltam, hanem izmot felszedni. Jelenleg 67 kiló vagyok, a 10%-os testzsír nagyjából konstans. Vegán alapanyagokkal dolgozom az étrenden belül, de az esti a fő étkezés. nagyjából így áll össze egy napi kosztom:

Reggeli: home made müzli: olajos magvak, aszalt gyümölcs (cukrozatlan), mák, amaránt, zabpehely, goji bogyó, lenmag, kendermag, superfoodok, gyümölcsturmixszal és plusz gyümölcsökkel.

Ebéd: proteinturmix (kendermag- vagy vegán protein, kókusz- vagy magtej, 1 banán, 1 egyéb gyümölcs, maca por, Ashwagandha, virágpor, esetleg matcha zöld tea, fahéj vagy kakaó ízesítésnek), esetleg 1-2 banán, 1-2 marék mandula vagy olajos mag.

Vacsora: zöldségsaláta, leves hüvelyesekből, egyéb grillezett vagy főtt zöldségételek magtejföllel, humusszal vagy csicserikolbásszal, gabona (rizs, köles, vagy quinoa), némi desszert a végére (általában nyers vegán). A szójáról is leálltam nyár elején. 

Saját tapasztalatom az, hogy napi egy edzéssel és jógával kb éhen halnék, ha estig csak zöldségleveket szürcsölgetnék, úghogy egy kicsit feldúsítottam azért a dolgot. Régebben nem mertem este 6 után enni, mert szinte mindig elkezdett lerakódni a hasamra. Most viszont megmaradnak a kockák, pedig este tényleg annyit eszem, hogy majd szétdurranok, és utána már csak az ágyig bírok elmenni. Viszont gyakorlatilag az éjszaka folyamán megemésztek mindent, amit este ettem, és reggel nem ébredek nehéz gyomorral. Vagyis lehet valami abban, hogy ez az étrend gyorsítja az anyagcserét, és egész nap energikus vagyok tőle, viszont a vacsora után már csak pihenni vágyom. 

Amint említettem, az étrenddel lehet fogyni és lassan építeni az izomtömeget, persze az eredmény az edzésmódszertől is függ. Viszont azt Ori is írja a könyvben, hogy ha valaki napi 1-2 intenzív edzést végigcsinál, annak a vacsora mellé még 3-4 fehérje-étkezést ajánl, vagyis az kb megfelel a testépítők tömegnövelő étrendjének. Szóval lehet kísérletezni, és hogy miért választottam én a vegán opciót, az még több misét is megér, de egyelőre olvassátok el a Kína-tanulmányt, hogy képben legyetek, mit mond a tudomány.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó cikk!

Névtelen írta...

...azt a patkányokat én kiszedném a cikkből, nem igazán passzol a jóga elveihez...

Névtelen írta...

Miért álltál le a szója fogyasztásával?