2013. december 19., csütörtök

A bandhák és a dristi

Újabb részlet a szakdolgozatomból:

"A bandhák

Az astánga gyakorlási rendszer a bandhákra, vagyis izomzárakra is nagy hangsúlyt fektet. Míg a klasszikus jógairodalom részletekbe bocsátkozva beszél a bandhákról, azok gyakorlását általában az ászanáktól különálló módon, vagy a pránájámához kapcsolódóan javasolja, különösen, mivel több bandha egyidejű gyakorlását légzésvisszatartással kell végezni1. Az astánga rendszerben azonban a bandhákat a gyakorlás közben is aktívan tartják. A múla-bandha (gátzár) a végbélnyílás és a nemi szervek között elhelyezkedő gáttájék (pubococcygealis izom) befelé-felfelé húzását jelenti. Általában úgy tanítják, hogy a gyakorlás egész időtartama alatt behúzva kell tartani gátizomzatot, vagyis fenn kell tartani a múla-bandhát2, míg Pattabhi Jois szerint egyes pózok közben el kell lazítani3.

Az uddíjána-bandha az alhas behúzását jelenti, bár a Hatha-jóga Pradípiká szerint a hasfal köldök feletti részének behúzásával lehet létrehozni ezt a bandhát4. Gregor Maehle azonban rámutat, hogy ha az uddíjána-bandhát a teljes tüdővel végzett uddzsájí légzéssel kombinálva szeretnénk végrehajtani, akkor az alhas behúzására koncentráljunk, hiszen belégzésnél le kell ereszteni a rekeszizmot, és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a hasfal köldök feletti részét ellazítjuk5. A harmadik bandha a dzsálándhára-bandha, amit eredeti változatában az állcsúcsot a mellkashoz nyomva hajtunk végre, miközben a torkunk tövénél befelé szívjuk az izmokat6. Ezt a gyakorlatot is általában légzésvisszatartással egybekötve szokták végrehajtani, de az astánga rendszerben az ászana-gyakorlás közben nincs légzésvisszatartás, ezért a torok összehúzását, ami által az uddzsájí hang létrejön, a dzsálándhára-bandha finom formájának tekintik7. Természetszerűen az állunkat a legtöbb pózban nem nyomjuk oda a mellkashoz, egy-két kivételtől eltekintve (például a szarvángászana – vállállás vagy a halászana – ekepóz)8. Scott szerint a dzsálándhára-bandha a különböző dristik (fókuszpontok) alkalmazása közben is létrejön finom szinten9. A következtetés tehát az, hogy az astánga rendszerben mindhárom bandhát folyamatosan végzi a gyakorló az uddzsájí lézéssel, a vinyászákkal és a kitartott pózokkal kombinálva.

A dristi

Az astánga gyakorlása közben nem csak a ki- és belégzések vannak összhangban a mozgással (lásd később), hanem az egyes pózokhoz úgynevezett dristiket (fókuszpontokat) is társítanak. Ez azt jelenti, hogy miden egyes póz esetében meghatározott irányba kell fordítani a tekintetet. Kilencféle fókuszpontot használ az astánga rendszer: orrhegy, hüvelykujjak köze, harmadik szem, köldök, felfelé, jobbra és balra irányuló tekintet, valamint az ujjak vagy a lábujjak vége10. A tekintet fókuszálása a figyelem befelé fordítását hivatott elősegíteni. E három elem, vagyis az uddzsájí légzés, az izomzárak és a dristik egyidejű alkalmazását nevezi Pattabhi Jois triszthánának, a hármas nyugvóhelynek. John Scott szavaival:

A vinyásza valódi lényegét akkor tapasztaljuk meg, amikor elérjük a triszthána állapotát. Ez az astánga-jóga három fő fókuszpontja, vagyis a légzés és mozgás haladó szintű összhangja, a bandhák és a dristik egyesülése. Amikor ez az egyesülés kivirágzik, a gyakorlásból a folyamatosság és kecsesség erőteljes hulláma nyilvánul meg, és a végbemenő reakció felszabadítja az öt elem energiáit:

Föld – a múla-bandha alapot, stabilitást és erőt hoz létre.
Víz – a vinyásza folyamatossága izzadságot termel.
Levegő – az uddzsájí légzés és a bandhák könnyedséget hoznak létre.
Tűz – az agni, vagyis az emésztési tűz tisztító ereje.
Éter – a finom, mindent átható prána.

A triszthánát az ismétlésen keresztül érhetjük el. Az ismételt gyakorlás az, ami által a pózok és átmenetek finom, természetes és kecses végrehajtásához szükséges jártasságot elérhetjük.”11

1vö. Hatha-jóga Pradípiká 3.21, Singh 2004: 36. old.
2vö. Swenson 1999: 9. old.
3Jois 2002: 93. old.
4vö. Hatha-jóga Pradípiká 3.56, Singh 2004: 43. old.
5Maehle 2006: 12. old.
6vö. Hatha-jóga Pradípiká 3.69, Singh 2004: 45. old.
7Sweeney 2005: 16. old.
8Iyengar 2003: 368. old.
9Scott 2000: 23. old.
10Scott 2000: 23. old.
11Scott 2000: 23. old.

Nincsenek megjegyzések: