2013. december 12., csütörtök

Mi az Astánga vinyásza jóga?

Újabb részlet a szakdolgozatomból:

"1. fejezet

Mi az astánga vinyásza jóga?

Az “astánga vinyásza jóga” elnevezést Sri Krishna Pattabhi Jois (1915-2009)1 adta annak a hatha-jóga gyakorlási rendszernek, amit Mysore-ban tanított 1937-től kezdődően2, majdnem egészen 2009-ben bekövetkezett haláláig. Ennek a gyakorlási rendszernek a sajátosságait a legjobban John Scott3 foglalja össze. Külső megjelenési formájában az astánga vinyásza gyakorlási rendszer tulajdonképpen összefűzött ászanák sorozataiból áll. A gyakorlás tíz kör napüdvözlettel kezdődik, amelyekből A és B változat ismert. Utána álló gyakorlatokat végeznek a gyakorlók, mindegyiket öt légzésig kitartva4. A gyakorlás befejező szakaszában dominánsan fordított pózokból és lótuszülésből álló levezető sorozatot végeznek el.

A gyakorlás középső, fő szakaszában bizonyos ászana-gyakorlatosorokat végeznek a gyakorlók, amelyeket három csoportra osztanak nehézségi fok szerint. A kezdő gyakorlók először a jóga-csikitszának (jógaterápia) nevezett első gyakorlatsor végzését sajátítják el. Egyes források róga-csikitszának nevezik az első sorozatot5, mivel a róga betegséget jelent szanszkrit nyelven. Ebben a sorozatban dominánsan előrehajlító és csípőnyitó ászanák szerepelnek, amelyek a fizikai test méregtelenítését és a belső szervek egészséges működését segítik elő.

A második (középhaladó) sorozatot nádí-sódhanának nevezik. Ez a sorozat az idegpályák és az energiacsatornák (nádík) tisztítását segíti elő, és dominánsan hátrahajlító és mély csípőnyitó gyakorlatok szerepelnek benne. Mindkét gyakorlatsor körülbelül 20-30 gyakorlatot tartalmaz. Az egyes ászanákat itt is öt légzésig tartják ki, míg az egyes ászanák között a napüdvözlet elemeire épülő dinamikus vinyászákat (átkötő mozdulatokat) végeznek a gyakorlók. Ez adja az astánga-jóga6 dinamikus és megerőltető mivoltát.

A harmadik kategóriába a haladó sorozatok tartoznak, amit eredetileg egyben gyakoroltak a fejlett jógik, de később kettő, illetve négy sorozatra bontották őket (haladó A, B, illetve C, D)7. A haladó gyakorlatsorokat szthira-bhágának (szilárd szint) nevezik. Ezeknek a gyakorlatoknak az a sajátossága, hogy általában nagyon nehezen végrehajthatóak, és az egymás utáni sorba fűzésük által a jógi a belső erő jelenlétét demonstrálja, amellyel a hihetetlen hajlékonyságot és erőt igénylő pózokat könnyedén hajtja végre. A legtöbb, átlagos képességgel rendelkező gyakorló csupán hosszú évek múltán jut el addig, hogy a haladó sorozatok gyakorlásába kezdjen, ha egyáltalán eljut odáig."

1http://en.wikipedia.org/wiki/Pattabhi_Jois
2Jois 2002: Foreword, XV. old.
3vö. Scott 2000: 14-17. old.
4Az öt légzés az általános bevett gyakorlat az astánga oktatók között. Manju Jois, Pattabhi Jois fia azt mondta a szerzőnek egy személyes beyzélgetés során, hogy annak idején tíz légzésig tartották ki a pózokat. A Yoga malában Pattabhi Jois azt írja, hogy 5-8 légzésig kell kitartani a pózokat, de a terápiás hatás érdekében 50-80 légzésig is ki lehet tartani az egyes pózokat (vö Jois 2002: 48. old.).
5http://www.ashtangamunich.com/files/060606_Yoga_Chikitsa_English.html
6Az “astánga” kifejezést klasszikusan Patandzsali nyolcfokú felosztására értik, a szakdolgozatban én azonban a rövidség kedvéért az astánga vinyásza jóga rendszer megjelölésére fogom használni. Azokban az esetekben, amikor Patandzsali nyolcfokú rendszerére szeretnék hivatkozni, azt “Patandzsali nyolcfokú jógájának” fogom nevezni. A kettő rendszer kapcsolatát a későbbiekben részletezem.
7Scott 2000: 15. old.   

Nincsenek megjegyzések: