2013. december 15., vasárnap

Kapótászana B - haladó változat

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Ahogy tovább hajolunk hátra a kapótászanába, lazítsuk el a nagy farizmokat. Ha befeszítjük a farizmokat, akkor hajlamosak vagyunk összenyomni az ülőcsontokat és eltávolítani a medencefeleket, mivel kifelé forgatjuk a combcsontjainkat, ez pedig az ellennutációt segíti elő.

Ugyancsak lazítsuk el a combközelítőket is. A legnagyobb combközelítő izom (adductor magnus) a combcsonton tapad és az ülőcsonttól ered (valamint a szeméremcsonttól. A combközelítő megfeszítése által egymás felé húzzuk a combcsontokat és ellennutálunk. A legtöbb combközelítő izom kifelé is forgatja a combcsontokat, így ha megfeszítjük őket, ismét egymás felé húzzuk az ülőcsontokat.

Az egyetlen combközelítő izom, ami itt a hasznunkra lehet, az a gracilis (karcsúizom), amely a szeméremcsonton ered és befelé forgatja a combcsontot. Tartsuk fenn a befelé forgatást azáltal, hogy enyhén megfeszítjük a combpólyafeszítő izmot (tensor fascia latae), ami egy csípőhajlító izom, és a semitendinosus és semimembranosus izmokat (a két hamstringet).

A hajlékonyságunk mértékétől függően, helyezzük a kezeinket a padlóra, és sétáljunk be velük a lábaink két oldalán, amennyire tudunk, és utána fogjuk meg a sarkainkat, vagy fogjuk meg a sarkainkat egyenként, miközben a levegőben lógunk. Ha ezt a módszert választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy közben minél kevésbé csavarodjon a gerinc oldalsó irányba. Még a legkisebb gerincferdülés is előjön, amikor a csigolyák egyidejűleg ki vannak feszítve, el vannak csavarva és hátra vannak feszítve. Ha erőteljes mozdulatot végzünk egy már létező rendellenes mozgásminta irányába, akkor még mélyebbé tehetjük ezt a mozgásmintát, ami lefekteti az alapot a későbbi bajokhoz.

Használjuk a belégzéseket az alsó hát mág hatékonyabb nyitásához és a kilégzéseket a mellkas mélyebb nyitásához. Akinek természeténél fogva kevésbé nyitott a válla vagy a mellkasa, az sétáljon be a kezével a talpáig, amennyire lehetséges, és utána egyenesítse ki a karjait (kapótászana B pozíció) egy pillanatra, majd az elért magasságot megtartva sétáljon még beljebb a kezével.

Maradjunk a kapótászana A-ban öt légzésig, és nézzünk az orrunkra. Belégzésre engedjük el a lábunkat, kissé sétáljunk kijjebb a tenyerünkkel, helyezzük a tenyereket szilárdan vállszélességben a földre, a térdek irányába mutató ujjakkal, és egyenesítsük ki a karjainkat. Minél kevésbé sétálunk ki a kezünkkel, annál jobban meg tudjuk nyitni a törzset és a vállakat. Nézzünk az orrunkra és tartsuk ki a kapótászana B-t öt légzésig.

Nava (a közepes és haladó módszerekhez egyaránt): Belégzésre feszítsük meg a combizmokat és emelkedjünk fel térdelő helyzetbe. A hátrahajlításból kijövet fordítsuk meg a mozdulatot, amivel belekerültünk. Kezdjük a medencével és engedjük a mozdulatot hullámszerűen felfelé áramlani a gerinc mentén, a fejünket emelve utoljára. Ha nehéznek találjuk a feljövetelt ezzel a módszerrel, akkor enyhén hajlítsuk be a karjainkat és belégzésre lökjük el magunkat a talajtól, és jöjjünk fel lendülettel. Tartsuk nyújtva és a fejünk fölött a karokat, miközben előretoljuk a medencetaréjokat (és nem a szeméremcsontot) a felfelé irányuló mozgás közben, hogy megmaradjon a hátrahajlítás.

A kilégzés végén tegyük a kezünket a csípőnkre. Kilégzésre helyezzük a tenyereket a talajra a térdeink mellett. Ne tegyük a tenyereket túl messzire előre, mert akkor túlzottan használni fogjuk a lábakat a hátraugrásnál.

Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat kartámaszba, a lábak minél messzebb legyenek a talajtól, a karok pedig egyenesek. Tartsuk meg a vinyászát a belégzés időtartama alatt. Fontos, hogy ezzel ellensúlyozzuk a hátrahajlítást.

Ékádasa: Kilégzésre lebegjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: