2013. december 22., vasárnap

A padmászana helyes végrehajtása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Az olyan pránájáma-technikák, amelyekben kumbhaka (légzésvisszatartás) és váltott orrlyukas légzés is van, általában a szúrján, vagyis a jobb orrlyukon keresztül történő belégzéssel kezdődnek. Ennek az az oka, hogy a szúrja nádí, amely a szoláris elmét erősíti, elősegíti a strukturált tanulást, finomítást, irányítást, és a tökéletesség elérését. Ez azt is jelenti, hogy több részletet meg tudunk jegyezni, ha egy tankönyv olvasása közben a jobb orrlyukon keresztül lélegzünk. A tanulás intuitívabb formája (amellyel nem sokra mennénk az egyetemen) vagy a látnoki képességek akkor válnak hozzáférhetővé, amikor az ídán, a bal orrlyukon keresztül vesszük a levegőt, amely a lunáris elmét irányítja.

Hasonló kapcsolat van nem csak a légzés, de a test esetében is. Mint ahogyan a pránájámát általában a jobb orrlyukkal kezdjük, az ászanákat is általában először a jobb oldalon végezzük, ami abban is megmutatkozik, hogy először a jobb lábat tesszük be padmászanába (vannak kivételek, például a pásászana vagy a két-láb-a-nyak-mögötti pózok, melyekben először a jobb lábat helyezzük el).

Azt gondolhatnánk, hogy ha az összes lótuszpózt a jobb lábbal kezdjük, az káros hatással van a csípők egyensúlyára, és a csípő maradandó torzulásához vezet. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a hatást ellensúlyozzák a láb-a-nyak-mögötti pózok, mint például a szúpta-kúrmászana az első sorozatban és a dvipada-sírsászana a második sorozatban, melyeknél először a bal lábat helyezzük be a nyakunkba. A bizonyítékok azt támasztják alá, hogy azok a gyakorlók, akik a teljes első és második sorozatot gyakorolják, nem szenvednek a csípő egyensúlyának felborulásától. (Kivéve azokat, akik továbbra is kávét isznak. A kávé egy olyan stimuláns, amely mozgósítja és kiüríti azt a pránát, ami egyéb esetben a medencét stabilizálná. Ez nem egy erkölcsi nézet, hanem megfigyelések támasztják alá. Az évek során a legtöbb tanítványom, akinek nem volt egyensúlyban a medencéje, azok közül került ki, akik ragaszkodtak a kávé-fogyasztáshoz. A koffeinmentes kávénak vagy teának úgy tűnik, nincs ilyen destabilizáló hatása.)

Más lehet a helyzet azokkal, akik hosszú ideig maradnak a szúpta-vadzsrászanában anélkül, hogy helyesen elsajátítanák a pózt. Így ők nem kapják meg a következő pózokat a tanáraiktól és nem haladnak a csípő-kiegyensúlyozó dvipada-sírsászana és jóganidrászana biztonsága felé.

Ha ehhez a csoporthoz tartozol, akkor lehet alapod arra, hogy egyik nap az egyik lábad legyen felül a lótuszban, másik nap pedig a másik. Egy másik opció az lehet, ha megkéred a tanárodat, hogy válasszon ki néhány pózt a számodra, amelyekben a lótuszt bal lábbal kezdheted. Ha elérted a második sorozat láb-a-nyak mögötti pózait, akkor azt ajánlom, hogy állj vissza a padmászanával a jobb lábas verzióra. Az egyetlen alkalom, amikor a medencém eltolódott, akkor volt, amikor hosszú időket töltöttem padmászanában pránájáma közben, a jobb lábbal alul, miközben a második sorozat láb-a-nyak-mögötti pózait nem tudtam végezni egy vállprobléma miatt. Úgy oldottam meg a problémát, hogy padmászana helyett inkább sziddhászanában ültem a pránájáma alatt."

Nincsenek megjegyzések: