2013. december 7., szombat

Kapótászana - nyolcadik vinyásza

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Astau: Kilégzésre nyújtsuk ki a karjainkat a fejünk fölött, hajoljunk hátra vállszélességben kinyújtott karokkal. kezdjük a hátrahajlítást a legfelső mellkasi csigolyától. Képzeljük azt, hogy egy rúdon keresztül hajolunk hátra, ami a lapockáink alatt van, és nem a derekunk alatt. Ez segíteni fog abban, hogy a hátrahajlítást minél jobban elosszuk a mellkasban, amely védettebb, és jobban meg kell nyitni, a derekunk helyett, amely hajlékonyabb és védtelenebb. Figyeljük meg, hogyan oszlik el a súly a lábunkban. Ha előbbre, a térdek felé is visszük a terhelést, a nyújtás följebb is érvényesül a gerincben. Ha pedig a lábfejünk irányába visszük a súlypontot, a hajlítás inkább a derékszakaszon érvényesül. Így osszuk el a terhelést, hogy növeljük a hátrahajlítást a kötöttebb részekben is. Húzzuk lefelé a lapockáinkat a hátunk mentén, és ahogy hátrahajolunk, emeljük fel a mellkast a mennyezet felé, hogy még jobban növekedjen a hát íve. Erőteljesen használjuk a hasizmainkat, hogy megmaradjon a távolság az ágyéki csigolyatüskék között, és így hosszabb legyen a gerinc, és jobban hátra tudjunk hajolni. Használjuk egyidejűleg a hasizmainkat és a mellkasunkat is emeljük a mennyezet felé, hogy nyújtózzon a derekunk.

Miközben a kezünk és a fejünk hátramegy, engedjük a medencét előrejönni. Ezt a mozdulatot az elülső medencetaréjok indítsák, és ne a szeméremcsont. A négyfejű combizom nyújtását a csípőtaréj hátsó és felső redőjének előretolásával érjük el, és ne a szeméremcsont előretolásával.

Amint a medence előrebillen, és a kezünk közelebb ér a földhöz, emeljük tovább a mellkasunkat a mennyezet felé, így még több teret létrehozva a törzsünk alatt. Távolítsuk tovább az összes csigolya hátró nyúlványait egymástól, olyan hosszúra nyújtva a gerincet, amennyire lehetséges. Ideális esetben persze mindezt egy kilégzésre kellene végrehajtani. Ha viszont nem sikerül, akkor fordítsunk annyi időt a mozdulat tanulmányozására, amennyit szükséges, és hogy megtapasztaljuk és megérezzük a mozdulat összes aspektusát. Ebben a mozdulatban egy egész univerzum rejlik. Ha elsietjük, akkor a gerincünk nem fog megfelelően felébredni. Az izomtónusunk függvényében lehetséges, hogy a padlóval párhuzamosan kinyújtott karokkal kell kitartanunk a pózt, a matrac hátsó vége felé mutatva a kezünkkel több légzésen keresztül, amíg nem sikerül elkülöníteni az összes egyéni funkciót és felébreszteni a mellkast. Szánjuk rá az időt. Ha már megértettük a pózt, akkor hajtsuk végre egy légzésre, visszatérve Rishi Vámana eredeti vinyásza számolásához.

Amikor a kezünk a földhöz ér, sétáljunk be velük a lábaink felé. Most próbáljuk megnyújtani a karokat, hogy még jobban megnyíljon a mellkas és a hónalj. Engedjük a talajra a könyökünket, és közelítsük a kezünket a lábunkhoz. Ha ez kihívást jelent, akkor először az egyikkel, majd felváltva a másik kezünkkel közelítsünk a lábunkhoz, amíg el nem érjük a határunkat. Ahelyett, hogy az egész kezünket felemelnénk a földről, toljuk előre az ujjainkat a matracon, mintha egy hernyó mozogna: nyomjuk az ujjainkat a talajba, majd emeljük fel a tenyértövünket, hajlítsuk be a tenyerünket és vigyük közelebb a tenyerünket a lábujjainkhoz. Majd emeljük meg az ujjakat, nyújtsuk ki, és helyezzük még közelebb a lábunkhoz. Így sohasem veszítjük el a tapadást a padlóval. Ha csúszik a kezünk, és nem jutunk közelebb, akkor lehet, hogy a matracunk nem megfelelő anyagból van. ha szükséges, használjunk olyan matracot, ami jobban tapad."

Nincsenek megjegyzések: