2013. december 21., szombat

Baddha-padmászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Szúpta vadzsrászana
(alvó villámpóz)

Dristi: orrhegy

Előfeltétel: El kell tudni érni a lábujjainkat kapótászanában a tanár segítsége nélkül. Ne kezdjük el a szúpta vadzsrászana gyakorlását, mielőtt elsajátítottuk volna a kapótászanát. Először használjuk minden energiánkat a kapótászana helyes elsajátítá-sára.

Áttekintés: A szúpta vadzsrászana a kapótászana hátrahajlító mozdulatát kombinálja a teljes lótuszpózzal. Ezen a ponton az első sorozatban megtanult összes lecke megtérül, vagy ha hiányosságaink voltak, akkor itt fognak megmutatkozni. Hacsak nem vagyunk alkatilag nagyon hajlékonyak és vékonyak, nem fogunk tudni túljutni ezen a ponton a combcsont első sorozatban elsajátított befelé forgatása nélkül. A szúpta vadzsrászana beleviszi a hátrahajlítás intenzitását a lótuszpózba és még jobban megnyitja azt. Bemelegítésként szolgál a sorozatban később következő és nagyobb kihívást jelentő lótusz- és féllótusz-pózokhoz, és különösen a kárandavászanához.

Vinyásza számolás

Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászanába.

Astau: Kilégzésre helyezzük a lábunkat padmászanába, először a jobb lábat, majd rá a balt. Nyúljunk hátra és fogjuk meg a felül lévő lábat először. A mi esetünkben általában a bal láb van felül, tehát a bal kezünkkel fogjuk meg a lábujjat először. Utána nyúljunk hátra a jobb kezünkkel, a jobb kart a bal fölött áthozva, és fogjuk meg a jobb nagylábujjat is.

Most, hogy mindkét nagylábujjat megfogtuk, baddha-padmászanában vagyunk. A szúpta vadzsrászana egy baddha-padmászanában végzett hátrahajlítás.

A lábujjak elérését akadályozó tényezők baddha-padmászanában

Ha nem érjük el a lábujjainkat, próbáljuk meg a következőt:

  • Rendszeresen nyújtsuk a kis és nagy mellizmot, vagy kérjük meg a tanárt, hogy nyújtsa meg ebben a pózban a karok hátrahúzása által. Ezáltal a karjaink közelebb kerülnek a lábainkhoz.
  • Húzzuk a lábakat magasabbra az ágyék mentén a combok befelé forgatása és a térdek közelebb hozása által. Ezáltal a lábujjaink közelebb kerülnek a kezeinkhez.
  • Helyezzük a jobb kart a bal fölé. Ha ez nem sikerül, akkor vizezzük be a könyökünket és az alkarjainkat, hogy el tudjanak csúszni egymás felett.
  • Csökkentsük a fölös zsírpárnát a derekunk körül.

A lábak sorrendje a lótuszban

Ahogy már említettük az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia” című könyvben, az ok, ami miatt először a jobb lábat kell a lótuszba helyezni, a hasüreg aszimmetriájában rejlik. A jóga-sásztra szerint, ha először a jobb lábunkat tesszük be padmászanába, majd rá a balt, az megtisztítja a májat és a lépet, míg ha először a bal lábat tesszük be, akkor nem várható ez az eredmény. A jobb lábas padmászanáról azt is tartják, hogy stimulálja az inzulin-termelést."

Nincsenek megjegyzések: