2013. december 3., kedd

A végső felszabadulás

Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázatainak befejező része következik:

"4.34. purusártha-súnjánám gunánám prati-praszavah kiavaljam szvarúpa-pratisthá vá csit-saktér-iti 

p
urusártha – a purusa célja; súnjánám – mentes; gunánám – a gunáktól; pratipraszavah – involúció; kaivaljam – felszabadulás; szvarúpa – önnön természete; pratisthá – megállapodás; – vagy; csit-saktéhpurusa; iti – ennyi (a könyv végét jelzi).


Amikor a gunák, céljukat vesztve, visszatérnek a forrásukba (a prakritibe), akkor bekövetkezik a felszabadulás, ami a tudat önnön természetében történő megállapodása.

A gunák célja az, hogy megnyilvánítsák a világot, mivel ez a folyamat élményeket biztosít a purusa számára. Az élményekből kötöttség származik, ami a látó és a látott illuzórikus egyesülése. A kötöttségből, az élvezet és fájdalom átélése által idővel létrejön a tudat (purusa), mint önnön természetünk létezésének megvalósítása.

ezen a ponton megvalósítjuk, hogy az intellektus, amely a gunák legmagasabb megnyilvánulása, sohasem keveredett össze a tudattal, amely mindig is szabad és érintetlen volt. Ezt a megvalósítást kaivaljának, a tudat függetlenségének nevezik.
Most a felszabadult jógi megállapodott saját valódi természetében, a tudatban, amely az önvaló önmaga. Ez a korlátlan szabadság és tudatfeletti eksztázis maradandó állapota. A tudatfeletti itt azt jelenti, hogy túlléptünk a jelenségek, megnyilvánulás, és a világ szükségességén. Ezek azok, amelyke korábban korlátozták az eksztázisunkat és szabadságunkat.

Most szabadon felismerhetjük, hogy sohasem születtünk újjá, sohasem kötött meg a tudatlanság, és sohasem voltunk elszigetelt, egoisztikus egységek. Mivel a tudat, amiben megállapodtunk örök és sérthetetlen, egész végig létezett, mint a határtalan szabadság állapota, amelyet illúziónkban nem ismertünk fel. A gunák, beteljesítve céljukat, visszatérnek a forrásukba, a természetbe (prakriti). Ez azt jelenti, hogy a felszabadult jógi szempontjából a világ maradvány-állapotba alakult át. Ez nem azt jelenti, hogy nem létezik, mivel továbbra is megnyilvánul, hogy másokat szolgáljon.

Itt végződik a jóga ösvénye. A felszabadult jógi, aki maradandóan megállapodott a tudatban, testet öltött állapotban marad, amíg a test természetes halála el nem jön. Akkor a jógi eggyé válik az örök, test nélküli, tudatfeletti eksztázissal.

Van-e még valami hátra?

A jóga iskolája hallgat arról, hogy létezik-e ennél magasabb állapot, ami a Legfelsőbb Lénnyel való azonosság (Sankara megfogalmazásában) vagy azonosság a különbözőségben (Rámánudzsa megfogalmazásában. Ez nem azt jelenti azonban, hogy a Jóga és az iskola, amelyen alapszik (a szánkhja), nem tud semmit erről az állapotról.

Mindkét iskola „alapítóját”, Bhagaván Patandzsalit és Rishi Kapilát ugyanannak a Legfelsőbb Lénynek a megnyilvánulásaként tisztelik. Mindazonáltal a céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy ösvényt a felszabadulás felé, amely nem függ a Legfelsőbb Lénnyel kapcsolatos tudástól (a jóga esetében) és a Neki történő meghódolástól (a szánkhja esetében).

A jógi, amint az elméje megszabadul a helytelen felfogástól, továbbléphet a Védánta tanulmányozására is ahelyett, hogy tovább követné a Jóga útját.

A jógi azt is választhatja, miután megvalósította önnön tudatát, megvalósítja azt, aki sohasem volt tudatlan.

Azt, aki az összes tanár közül az első és a legfontosabb.

Azt, aki különböző neveken ismert: Brahman, a Tao, az Úr, az Anya, és azt, aki, miután már minden név hátramaradt, még mindig ott van, mint a felfoghatatlan, ragyogó, vibráló csendes, hatalmas üresség a szívünkben."

Nincsenek megjegyzések: