2013. december 11., szerda

Kakaó, az Istenek eledele

Újabb superfood, amelyet mindannyian ismerünk, de mégis kevesen használjuk ki a benne rejlő erőket: a kakaó. A kakaó latin nevét Carl von Linnaeus, a 18. századi svéd természettudóstól kapta: Theobroma cacao, ami szó szerinti fordításban az "Istenek eledelét" jelenti. A kakaócserje az Amazonas vidékén őshonos, és innen terjedt el egészen Közép-Amerikáig, majd a világ többi részére is. Az aztékok és maják annyira nagy becsben tartották, hogy fizetőeszközként is használták a nyers kakaóbabokat. 

A kakaóbabban nincs cukor, a zsírtartalma pedig 12 és 40% között változik, ami az olajsmagvak körében viszonylag alacsonynak számít. Vannak olyan kakaófajták, melyeket zsírtalanítanak a gyártás során, de ne feledjük, hogy minél feldolgozottabb egy kakapór, annál többet veszít értékes, természet adta összetevőiből. Szóval a pörkölt, zsírtalanított kakaó helyett sokkal jobb választás a nyers vagy biokakaó. Az elhízást egyébként is sokkal inkább a szénhidrátok okozzák, mint a növényi zsírok. 

A kakaó nagyon ritkán vált ki allergiás reakciót, a csokoládéfogyasztás során fellépő allaergiát is a legtöbbször a csokiba kevert tejtermékek, édesítőszerek vagy egyéb kemikáliák váltják ki. A nyers vegán biocsoki viszont nagyon egészséges csemege!

A kakaó az egyik legjobb magnézium-forrás, valószínűleg ezért kívánják a nők menstráció és terhesség közben, de a növekvőfélben lévő gyermekek számára is nagyon hasznos. A magnézium kiegyensúlyozza az agy anyagcsere-folyamatait, erősíti a csontokat és megszünteti a depressziót, valamint a szívet is erősíti. Míg az általános étrendben a magnézium az egyik leginkább hiányzó nyomelem, a kakaó a magnézium legjobb természetes forrása.

A kakaóban kis mennyiségű koffein és theobromin található, mégis csak a pörkölt kakaó vált ki a kávéhoz és teához valamennyire hasonló stimuláló hatást az idegrendszerben. A nyers kakaó is erőteljes energialöketet ad fizikai és szellemi téren is, ám nem alakul ki a hozzászokás és a pihenőciklusunkat sem zavarja meg. Ehhez napi egy-két evőkanálnyi kakaót érdemes fogyasztani. Hétfőn délelőtt például kimentem edzeni a játszótérre, és eléggé kifáradtam, nem is ment olyan jól. Amikor hazaértem, csináltam egy protein-turmixot kendermag-proteinnel, kakaóval, banánnal és kókusztejjel. Ez délutánra akkora energialöketet adott, hogy nem csak a két jógaóránmat tartottam meg szokatlanul élénk és energikus módon, hanem a teljes spárga is sikerült mindkét oldalra, ami elég régen volt utoljára. 

A kakaó csökkenti az étvágyat, ami valószínűleg a benne található természetes MAO-inhibitoroknak köszönhető. Ezek az antidepresszáns anyagok lehetővé teszik, hogy több szerotonin és neurotranszmitter szabaduljon fel az agyban, ami természetes módon elősegíti a fogyást, a regenerációt és a megfiatalodást.

A kakaóban feniletilamin (PEA) is található, ami általában akkor termelődik az agyunkban, amikor szerelmesek vagyunk. Így az ember hajlamos arra, hogy csokival enyhítse a szeretetéhségét. A PEA nem csak a szeretet érzését növeli, hanem az éberséget és koncentrációt is elősegíti. Így egy jó adag nyers kakaó után az ember úgy érzi magát, mintha betépett volna és az egész világot szereti :-)

A másik "örömanyag" az anandamid, amiből szintén jócskán tartalmaz a kakaó, illetve olyan enzimgátlókat is tartalmaz akakaó, amelyek a szervezetünkben termelődő anandamid lebomlását lassítják. 

Amellett, hogy a kakaó kiváló energiaforrás és telítetlen növényi zsírokat is tartalmaz, fehérjeforrásnak sem utolsó, hiszen súlyának majdnem egy harmadát könnyen beépülő növényi fehérjék alkotják. A kakaóban főként sok triptofán aminosav található, ami elősegíti a relaxációt, renegerációt és a pihentető alvást; valamint sok arginin is található benne, ami az izomépítés és renegeráció egyik fő aminosava.

Ezen kívül magas mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ami segít megőrizni a fiatalságunkat és elűzi a betegségeket. Az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást, javítják a glükóz-intoleranciát, valamint megvédenek a szívbetegségektől és a daganatoktól is. 

A nyers kakaó 28-szor annyi katekin antioxidánst tartalmaz, mint a fekete tea, és nagy mennyiségű flavonolt is tartalmaz. Ez az antioxidáns csoport elősegíti a nitrogén-oxid termelődését az izmokban és a szívben, ami mindkettő funkcióját javítja, így a sportelejsítményünkön is sokat dobhat.

Szóval toljuk a nyers kakaót, akár elrágcsálhatjuk a nyers kakaóbabokat is, vagy pedig por formájában mehet növényi magtejbe, banánturmixba, bármilyen gyümölcshöz keverve, vagy müzlibe, nyers vegán édességekbe is jól illik. Kilónként 8-10 ezer Ft-ért már hozzájuthatunk, de valóban megéri a befektetés, egy kilóval akár két hónapig is elvagyunk!


1 megjegyzés:

tr írta...

http://www.rawsomehealthy.com/top-10-unhealthy-raw-foods/

egy másik oldaláról a kakaó
hari om