2013. december 4., szerda

Hogyan kerülheted el az ünnepi behízást?

Közelednek az ünepek, és hatványozódik a hirtelen behízás veszélye! Ha most ráálsz a mérlegre, majd január elsején megismétled ugyanezt, nem is lesz meglepő, ha öt kilóval súlyosabban fogod zárni az évet, mint ahogy a decemberbe belefutottál. Nos, ezennel elárulom a titkot, hogyan szakíthatsz ezzel a régi rossz szokással, és hogyan teheted magadat egészségesebbé hátralévő életed első igazi egészséges karácsonya alatt! Először is proaktívan kell cselekedned, vagyis most kell elkezdeni a háborút a kalóriák ellen, nem 24-én este!

A karácsonyi behízás szokása talán magától a Télapótól ered, aki tudvalevőleg ülőmunkát végez, és a rénszarvasok robotolnak helyette. Ő csak bedobja az ajéndékot a kéménybe, lecsusszan rajta (már ha átfér még a terebélyesedő pocakja a kéménylyukon, és a nappaliba érve befalatozza a kikészített tejet és mézes puszedlikat. Hát emellett nehéz megőrizni a kockahasat, az biztos! Az ábrán látható Télapó a kivétel, de neki én vagyok a személyi edzője! :-)

És valahogy mi is így vagyunk vele, belénk sulykolta a média, hogy minden év végén csutkára ki kell költekezni, mindenféle értelmetlen és egészségtelen ajándékkal kell elhalmozni egymást, és minél több kaját beszerezni a TESCO-ban, hogy még véletlenül se maradjon pénzünk jógabérletet vásárolni, de még a két ünnep közötti időt is főzéssel, zabálással és ide-oda menéssel töltjük, melynek minden egyes állomása ismét zabálásba torkollik. Senkinek nem jut eszébe például jógamatracot vagy atmás jógabérletet ajándékozni egymásnak karácsonyra, pedig az Atmában ezeket is beszerezhetitek! 

Nos akkor következzék a lista, aminek minden egyes pontját maradéktalanul követned kell, és így január elsején ahelyett, hogy öt kilóval többet mutatna a mérleg, jóllehet, kettővel kevesebbet fog! 

1. Holnap reggel Day 1! reggel éh gyomorra állj rá a mérlegre, vagy ha nincs ilyen otthon, akkor mérd le a csípő, derék és combvastagságodat! Ez a szám lebegjen a szemed előtt egész hónapban, akárhányszor ráállhatsz a mérlegre, de nem kötelező, ha betartod a következő pontokat, akkor is ugyanennyit vagy kevesebbet fog mutatni január elsején, ha addig már nem is méred magad! De ha úgy érzed, hogy megszaladtak a kilók, akkor azért csekkold néha a fürdőszobai mérlegen!

2. Január elsejéig minden nap fél óra kardió! Ez lehet jó lendületes futás, a szabadban vagy futógépen, ahogy jólesik! De lehet szobabicikli, ellipszis, ugrókötél, lépcsőzés vagy akár négyütemű fekvőtámasz, de az se baj, ha ezeket váltogatod, hogy meg ne und!

3. Minden nap egy jógaóra az Atmában! Lehetőleg ne a Jin legyen a prioritás, de persze a rendszeresség a lényeg, gyere, amire el tudsz jutni, két ünnep között is lesznek órák. Valamelyik stúdiónk mindig nyitva lesz, így nem kell kihagynod egy napot sem!

4. Edzés! Ha nem sikerül eljutni az Atmába, akkor csináld végig a következő egyszerű, 45 perces edzést: 20 fekvőtámasz, 20 L-felülés (láb függőlegesen nyújtva, és hanyatt fekvésből nyújtózkodsz fölfelé, a kezekkel a lábujjakat érinted) és 20 felugrás guggolásból. Ebből 10 kört csinálj végig, de felviheted 15-re is, minden héten csinálj eggyel többet! Minimálisat pihenj közte, a lényeg az, hogy benne maradj a lendületben!

5. Felejtsd el a kenyeret, tésztákat, krumplit, sütiket (idén készülj a zserbó- és beiglimentes karácsonyra :-) és köreteket! Zöldségből és gyümölcsböl bármennyit ehetsz, minden nap tolj le egy nagy tányér friss salátát! A többiben sincs megkötés, bár a nagyon zsíros dolgokat kihagynám a helyedben, a bevitt kalóriát ugyanis kénytelen vagy elégetni, vagy pedig lerakódik, ennyire egyszerű a képlet! De a fő ellenség a szénhidrát, úgyhogy vegyél tőle érzékeny búcsút, akármilyen illatozó teasüteménnnyel is kínál a nagyi, légy erős! Bizonyítsd be magadnak, hogy ez alkalommal nem leszel a körülmények áldozata, meg tudod csinálni! Nem is a mérleg mutatóján van a hangsúly, sokkal fontosabb az önbizalom és az akaraterő, amire ezáltal szert fogsz tenni! Inkább egymásban keressük a szeretetet, és ne szénhidráttal igyekezzünk pótolni!

6. Ki a szabadba! Közös zabálás és a tévé előtt punnyadás helyett szervezzetek sportprogramot a családdal, az is nagyon emlékezetessé tudja tenni a karácsonyt! Mikor voltatok utoljára együtt korcsolyázni, szánkózni vagy hógolyózni? De egy jó kis kirándulás a friss ropogós levegőn, vagy akár egy közös falmászás, kalandpark egyaránt feldobhatja a karácsonyt, és mindannyian jobban fogjátok érezni tőle magatokat, mint még egy adag töltött káposztától jó sok tejföllel. De egy közös családi jógázás az Atmában szintén nem utolsó élmény!

7. Január 1. Finis! Kibírtad, sőt, sokkal jobban élvezted az egész karácsonyt és újévet, mint eddig bármikor! Most állj rá a mérlegre, és nézd meg, mit mutat! Mínusz két kiló! De ha esetleg még kevesebbet, akkor feltétlenül írd meg kommentbe, szeretem a sikertörténeteket, mert engem is lelkesítenek! Ha viszont mégsem jött össze a dolog, és megbuktál a beigli-háborúban, egész ünnepek alatt azt ismételgetve, hogy "Jövőre bizonyisten elkezdek jógázni, újévi fogadalom stb.", akkor viszont most már tényleg ne köpd szembe magad, és gyere el az Atmába, kezdd jógával az új évet! Ne feledd, nem az a vesztes, akit kiütnek, hanem az, aki feladja, és nem áll fel! Te pedig győztesnek születtél, hát szerezd meg azt, amihez jogod van, a boldog, egészséges életet!

Nincsenek megjegyzések: