2013. december 2., hétfő

Miért jók a fordított pózok?

Nyakunkon az Inverz-jóga, csütörtökön debütál! Remélem, ti is ott lesztek, és részvételetekkel, az átélt tapasztalatok megbeszélésével hozzájárultok ahhoz, hogy minél jobban tudjam kialakítani az órák anyagát! Addig is egy kis infó arról, hogy miért is jó gyakorolni a fordított pózokat, Miriah Wall cikke alapján:

A fordított pózok tíz kedvező hatása

"Amikor egy jógaoktató azt javasolja, hogy gyakoroljuk a fordított pózokat, akkor ez egy sor érzelmet képes kiváltani a gyakorlókból: zavarodottságot, félelmet, aggodalmat, ellenérzést, elutasítást, izgalmat, repeső érzést stb.

Az, hogy szánt szándékkal fejjel lefelé fordítjuk magunkat, ellentétben áll emberi fizikai mozgásrendszerünk természetével, mégis számtalan haszna van.  Mint ahogy a jóga finoman bátorít bennünket arra, hogy eltávolodjunk tudat alatt berögzült viselkedésmintáinktól, a fordított pózok gyakorlása is csupán egy másik módja annak, hogy felrázzuk a dolgokat, és kilépjünk a megszokott kerékvágásból. Az emberiség talán egyik legjellemzőbb szokása, hogy a lábunkon közlekedünk a kezünk helyett, így az inverzióknak megvan az a képessége, hogy többlet értéket hozzanak az életünkbe.

Az inverzió legáltalánosabb kategóriájába minden olyan ászana besorolható, amelyben a fej a szív alá kerül. És bár egyből a fejenállás, kézenállás, alkartámasz és a vállállások jutnak az eszünkbe, vannak finomabb változatok is, amelyek könnyebben elérhetők a gyakorlók számára az inverziókkal történő ismerkedésük korai szakaszában: lefelé néző kutya, álló előrehajlítások, lábtámasz a falon és a boldog babapóz kellemes módszerek arra, hogy elinduljunk egy új irányba, de ne kelljen fejest ugranunk a mélybe.

Mint minden más dologgal az életben, ezzel is az a helyzet, hogy nem lehet mindenkinek előírni a fordított pózokat. Vannak bizonyos kontraindikációk, amelyeket figyelembe kell venni, nehogy sérülést vagy betegséget okozzunk vagy felerősítsünk egy már meglévőt: a kezeletlen magas vérnyomás, bizonyos szívbetegségek, nyaksérülések, nemrégi stroke, retinaleválás, zöldhályog és az epilepszia olyan gyakori problémák, amikkel foglalkozni kell, mielőtt a hátrahajlításokba kezdünk. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jót fog-e tenni nekünk az inverzió, akkor beszéljük meg az orvosunkkal és az oktatónkkal.

Emellett folytatódik a vita, hogy nők számára a menstruáció idején ajánlott-e a fordított pózok gyakorlása. Azt javaslom, hogy mindenki maga végezzen kutatást, tudományos és tapasztalati téren is, figyeljünk a testünkre, és hogy mi az, ami megfelelőnek tűnik ahogy a ciklusunk zajlik. Ez azt is jelenti, hogy kerüljük a fordított pózokat, vagy csak rövidebb ideig tartjuk ki őket - ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Nem is szaporítom tovább a szót - itt van tíz alapos ok, ami miatt érdemes a cikk végére érve fordított pózba vágni magunkat:

1. A fordított pózok megfordítják a vérkört és ezzel javítják a vérkeringést: Dolgozzunk hatékonyabban, ne keményebben! Használjuk ki a gravitációt, amely így több oxigént és vért juttat a fejbe, és javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.

2. Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe.

3. Energizál: Érzed, ahogy közeledik a délutáni álmosság? Állj fejre! A melegítő hatású fordított pózok, mint a kézenállás, fejenállás és alkartámasz több vért áramoltatnak az agyba, ami nem csak fizikailag, de mentálisan is felfrissít.

4. Relaxál: Míg a melegítő hatású fordított pózok (kézenállás és fejenállás) energizálnak, a hűsítő hatású inverziók (vállállások és lábemelések) lenyugtatják az idegrendszert, és aktiválják a paraszimpatikus indegredszert, a nyugalom és kiegyensúlyozottság érzését keltve.

5. Javítja az egyensúlyt: Ha már megtanultunk egy vagy két lábon egyensúlyozni, akkor lépjünk tovább! A következő lépés nyilvánvalóan a tenyéren és fejen történő egyensúlyozás.

6. Erősíti a core-erőt: A vállak és a karok, különösen a nők esetében kevésbé fejlettek, mivel az altestük a domináns. A fordított pózok helyreállítják az egyensúlyt a felsőtest erejének fejlesztése által.

7. Erősíti az önbizalmat: Bár az első alkalom, amikor próbálod felrúgni magad kézenállásba, különböző mértékű izgalommal járhat, amikor már "megvan", akkor a közeledő állásinterjú már nem is fog olyan félelmetesnek tűnni.

8. Fejleszti az alázatot: De mielőtt "meglesz", a számtalan próbálkozás mind arra emlékeztet, hogy mennyit kell még tanulnunk, és hogy mennyire igaz a mondás, miszerint az út a fontos, nem pedig a végcél.

9. Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók metaforikusan arra tanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.

10. Az inverzió szórakoztat: A fordított pózok kapcsolatba hoznak a belső gyermekünkkel és emlékeztetnek arra, hogy bár a jóga sok szempontból kontemplatív erőfeszítést igényel, az ászana-gyakorlás a szórakozás és játszás ideje is egyben!

A fordított pózok egész évben nagyon fantasztikusak, de a téli hónapokban különösen hasznosak lehetnek. Sokunk számára a téli hűvös napok a szobában való tartózkodást jelentik, az ember természetesen hajlamos ilyenkor befelé fordulni, megőrizni az energiáját és lassabban mozogni. Szóval, bár valóban van értelme befelé figyelni az évszakoknak megfelelő hangulat-változásainkra, sokunk esetében a világ körülöttünk nem követi ezt a biológiai órát. És bár a téli hónapokban nagyobb kihívást jelenthet a fordított pózok beépítése a gyakorlásunkba, ha mégis megtesszük, akkor természetes, koffein-mentes módon kiléphetünk a téli álomból és felszabadíthatjuk a bennünk szunnyadó erőket.

Most pedig, hogy ellensúlyozzuk a cikk olvasásának agymunkáját, kapjuk elő a matracunkat, vagy menjünk oda a falhoz, és vágjuk magunkat be valamilyen fordított pózba!"

Némi kiegészítés: a fordított pózok talán legfontosabb fiziológiai hatása, hogy fokozzák és javítják a belső elválasztású mirigyeink vérellátását, melyek így hatékonyabban tudnak funkcionálni. Az idősödő amerikai lakosság körében például kezd "lifestyle-droggá" válni a növekedési hormon, melyet az agyalapi mirigy termel, de csak fiatalkorban. 30 év felett a termelődése fokozatosan lecsökken, így a testünk megöregszik, az anyagcserénk lelassul, az izomnövekedés és szövetregeneráció és csökken, a zsír pedig fokozatosan lerakódik, a testünk kiszárad, beráncosodik.Márpedig megöregedni senki sem szeretne. Ezért ennek ellenszereként adagolják a növekedési hormont, ami fiatalossá, szálkássá, zsírmentessé tesz. Az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy számos további hormont termel, melyek az anyagcserénket és az összes hormonműködésünket is szabályozzák. Ezért írják az ősi írások, hogy a fordított pózok huzamosabb gyakorlása megfiatalít, eltünteti a ráncokat, sőt, a kopaszodó, őszes haj és besűrűsödhet és visszanyeri eredeti színét. Tegyük hozzá azonban, hogy a gyertyapózoknál nagy nyomás nehezedik a pajzsmirigyre, ezért ha túlzottan aktív, akkor nem érdemes 5 percnél tovább kitartani naponta. A fejenállás és a többi fordított póz viszont ebben az esetben is jó hatású. Tehát - novekedési hormon helyett szedjünk fejenállás-tablettát!

Nincsenek megjegyzések: