2015. május 30., szombat

A Detox-jóga gyakorlatsor végrehajtása

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:


A Detox-jóga gyakorlatsor végrehajtása

A Detox-jóga gyakorlatsor a következő részekre bontható:

  1. Napüdvözlet (Szúrja-namaszkára)
  2. Álló gyakorlatok
  3. Talajgyakorlatok
  4. Hátrahajlítások
  5. Befejező pózok
  6. Légzőgyakorlat (bhásztriká)
  7. Relaxáció (savászana-hullapóz)
A teljes gyakorlatsor végrehajtása mintegy 90 percet vesz igénybe, természetesen a légzés ütemétől függően ez hosszabb vagy rövidebb is lehet. A Napüdvözlet közben egyes pózokat öt légzésig tartunk ki, míg a többit egy-egy belégzés vagy kilégzés hosszáig vesszük csak fel, és utána tovább mozdulunk. A légzéssel összhangban végzett összefűzött mozdulatsorokat vinyászának nevezik, és a hatha-jóga gyakorlásának ősi módszereként ismert. A többi ászanát általában tíz légzésig fogjuk kitartani, mindegyik kilégzés közben aktiválva a múla és uddíjána bandhát. A talajpózok esetében a tíz légzés után egy kilégzés utáni légzésszünetet (báhja kumbhaka) is beiktatunk, mely alatt mindhárom bandhát maximálisan aktiváljuk. A légzésszünetnek nem kell túl hosszúnak lennie, öt-tíz lassú számolás is elegendő). Ha nagyon gyakorlottá válunk, akkor legfeljebb egy percig tarthatjuk a légzésszünetet, de inkább érdemes negyven másodperc alatt maradni.

A hosszú légzésszüneteket a külön, ülő helyzetben végzett pránájáma-gyakorlás közben szokták gyakorolni, és ezek már a jóga magasabb ágát képviselik. A Detox-jóga inkább a hatha-jóga kategóriájába tartozik, vagyis a jóga magasabb ágainak gyakorlására készíti fel a gyakorlót. A pránájáma és a meditáció zavartalan gyakorlásának előfeltétele ugyanis az, hogy a test egészséges legyen és mentes legyen a méreganyagoktól. Az ülve végzett pránájáma-gyakorlás, amire akár a Detox-jóga gyakorlatsor után is sort keríthetünk, szintén kétféle célzattal gyakorolható. Kezdőbb szinten egészségmegőrző szándékkal is végezhetünk pránájáma-gyakorlatokat, ezek azonban egyszerűbbek, és nem tartalmaznak 40 másodpercén hosszabb légzésszüneteket. A haladóbb pránájáma-gyakorlatokat viszont spirituális célból szokták végezni, vagyis a Kundaliní felébresztését és az elme felkészítését a meditációs gyakorlatok sikeres végrehajtására. Ezeknél a pránájáma-gyakorlatoknál a minél hosszabb kumbhakák (légzésszünetek) elérése a cél.

Vízivás


A klasszikus jóga-szövegek szerint az ászana-gyakorlás és a pránájáma közben a víz ivása nem ajánlott. Ugyanakkor el kell kerülni a dehidratációt is, mivel a szövetek víztartalmának lecsökkenése megnehezíti a méreganyagok kiürülését. Mivel a Detox-jógát meleg, felfűtött helyiségben végezzük, a fokozott izzadás miatt fel kell készülni a folyadékveszteségre, és szükség esetén ezt gyakorlás közben is pótolni kell. Minél kevesebb folyadékot igyunk azonban egyszerre, mert a kilégzés utáni kumbhaka és az uddíjána bandha alkalmazásánál összepréseljük a gyomrot, és a gyomorban lévő túl sok víz kellemetlen érzést okozhat. A legjobb, ha a gyakorlás előtt minimum fél órával iszunk vizet, illetve a gyakorlás után fél órával. A dehidratált állapotot azonban napközben is kerülni kell.

Nincsenek megjegyzések: