2015. május 3., vasárnap

A dzsálándhára bandha hatásai

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Dzsálándhára bandha

A dzsálándhára bandha végrehajtásához az állunkat a szegycsonthoz kell nyomni. Ha a nyakizmok és a csuklyásizom túl kötöttek, akkor ez nem fog sikerülni. Ilyenkor a gyertya- és ekepóz gyakorlásával tudjuk mobilizálni a nyaki szakaszt, hogy az állunk a szegycsonthoz érjen. A dzsálándhára bandha részleges kifejeződését légézés közben is végre tudjuk hajtani, ha a torkunk tövében, illetve a két kulcscsont közötti területen befelé húzzuk az izmokat. Ha légzésszünettel végezzük a bandhát, akkor teljesebben tudjuk aktiválni. Ilyenkor nyomjuk az állunkat a mellkashoz, zárjuk el a légrést, és nyeljünk egyet. A nyelés után tartsuk befeszítve a torok izmait, és próbáljunk elvégezni egy színlelt ki- illetve belégzést. Ilyenkor nem történik konkrét légzés, csak azt ellenőrizzük, hogy a torokzár mennyire helyesen van aktiválva.

A dzsálándhára bandha segítségével nyomást gyakorolunk a torok szerveire, vagyis a gégére, hangszálakra, a mandulákra, a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirigyre. A nyelv és a nyálcsatornák is masszázsban részesülnek, ami által megelőzhetők az érintett szervek betegségei, és a felső légúti fertőzések is. A dzsálándáhra bandha energetikai hatása is nagyon fontos, mivel légzésvisszatartás esetén megakadályozza, hogy a prána felszökjön a fejbe, és különböző panaszokat okozzon, pl. fej-, fülfájás, szembetegségek stb.

A bandhák végrehajtása


A múla és uddíjána bandhát a gyakorlás kezdetétől a végéig aktívan tarthatjuk, ha belégzéskor nem megy, akkor minden egyes kilégzéskor behúzhatjuk őket. Mivel ilyenkor a levegő kiáramlik a tödőből, a rekeszizom meg tud emelkedni, és a hasűri szervek felfelé tudnak mozdulni. A dzsálándhára bandhát azoknál a pózoknál alkalmazzuk, amikor az állat a szegycsonthoz nyomjuk, illetve a báhja kumbhaka során. Ennek leírását a következő fejezetben olvashatjuk.

Nincsenek megjegyzések: