2015. május 12., kedd

A kapálabháti ellenjavallatai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ellenjavallatok

Ne gyakoroljuk a kapálabhátit menstruáció alatt, de a váltott orrlyukas légzést kumbhaka és múla bandha nélkül olyankor is végezhetjük. Magas vérnyomás, méh- illetve retinabetegségek, valamint orrvérzés esetén sem javasolt a végzése. emellett szívbetegség, tüdőgyulladás, hörghurut, sérv és terhesség esetén is kerülni kell, illetve szédülés esetén. ha megnövekedett pitta tüneteit tapasztaljuk, akkor ne gyakoroljuk a kapálabhátit több, mint két percen át. Hasonlóképpen, nyáron csökkenteni kell a gyakorlását. Ennek a korlátozásnak az indoklása egyértelművé válik, amikor megvizsgáljuk a kapálabháti és a naulí 1. szintje közötti hasonlóságot. A kapálabháti nem más, mint a naulí 1. szintje kumbhaka nélkül. A hasfal erőteljes ki-behúzása miatt a naulí 1. szintjéhez hasonlóan élénkíteni fogja az agnit (az emésztési tüzet). Ezért kell alkalmazni a naulíra vonatkozó biztonsági előírásokat itt is.

A gyakorlók gyakran kezdenek el köhögni a kapálabháti közben. Köhögjük ki magunkat, és utána folytassuk a gyakorlást. Ez a kapha ürítésének normális módja. Az asztmásoknál a hörgőcskék görcsét is előidézheti a kapálabháti. Ebben az esetben abba kell hagyni a gyakorlást, és gyengédebb formában újrakezdeni a következő nap, mivel nagyon jót tesz az asztmának. Az asztmásoknak lassabban kell gyakorolniuk, kevésbé erőteljesen és rövidebb ideig. Ha hosszabb idő alatt lassan növeljük a gyakorlás intenzitását, akkor nagy javulást érhetünk el vele.

Technika

A kapálabhátit ülő jógapozícióban kell gyakorolni, ideálisan padmászanában vagy sziddhászanában. Spirituális célból intenzíven és hosszú ideig kell gyakorolni, hogy minden szövet pulzálni kezdjen. Az ilyen dinamikus gyakorláshoz elengedhetetlen a padmászana. A kapálabhátiban csak a hasfalat fogjuk mozgatni, de a mellkas nincs ellazítva, hanem kiemeljük a bordaközti izmok megfeszítése által, amelyek a belégzésben vesznek részt. Utána a mellkast megtartjuk abban a pozícióban, mintha éppen befejeznénk a belégzést, vagyis kiemelve."

Nincsenek megjegyzések: