2015. május 28., csütörtök

Dzsala Neti

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Dzsala neti

A neti második változata a dzsala neti, és, bár a jóga-szövegek nem hangsúlyozzák annyira, sokkal könnyebb a végrehajtása és egyre fontosabbá válik az olyan jógik számára, akik nagy légszennyezettségű városokban gyakorolják a pránájámát. Az orrunk belsejében sok ezer parányi haj van, melyek kifelé nőnek, a bejövő levegővel ellentétes irányban. Az a feladatuk, hogy kifésüljék a szennyeződéseket és az idegen testeket a levegőből. A szennyeződések ezután a test nyálkahártyáin keresztül a testünkbe és a nyirokrendszerbe kerülnek. A nyirokrendszer lehetőség szerint semlegesíti őket, és utána belekerülnek a vérkeringésbe, majd a májon és a vesén keresztül kiválasztódnak és kiürülnek. Sokkal jobb lenne, ha minél kevesebb toxint és vegyszert engednénk belépni a vérkeringésünkbe, a májba és a vesékbe. Eben az esetben a testre nehezedő terhelés a légúti toxinok tekintetében jelentősen lecsökkenne.

Ebből a célból az orr nyálkahártyáit naponta ki kell öblíteni és ki kell mosni sós vízzel. Ez kimossa a toxinokat a testünkből ahelyett, hogy engedné őket belépni. Ez a higiéné fontos formája, ha egy iparvárosban lakunk. A dzsala neti szintén jelentősen megkönnyíti a szívre nehezedő terhelést a pránájáma közben, mivel akadálymentesíti az orrnyílásokat, még ha kevésbé is, mint a szútra neti. Nagyon frusztráló tud lenni, ha próbáljuk tanulni a pránájámát, és folyamatosan az orrnyílások elzáródásával kell küzdenünk. Ezt teljesen meg lehet szüntetni a dzsala neti segítségével. Ezen kívül gyógyítja az arcüreg-gyulladást, és egyéb légzőszervi rendellenességeket is, mint a közönséges megfázás, vagy a felső légúti bakteriális fertőzések.

A víz használatával kapcsolatban jegyezzük meg azt, hogy bár nem nyeljük le a netihez használt vizet, az mégis belép egy testüregbe, és kapcsolatba fog lépni a nyálkahártyáinkkal. Ezért ivóvíz minőségű vizet használjunk. Sok területen a csapvíz mérgezővé vált az ipari szennyezettség miatt. A hatóságok ezt gyakran azzal próbálják ellensúlyozni, hogy olyan szereket adnak hozzá, melyek szintén nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Sok esetben vagy tisztított vizet, vagy palackozott ivóvizet kell használni.

Technika

A legkönnyebb módszer az, ha direkt erre a célra készített neti-kannát használunk, amit jógaboltokból vagy gyógyszertárból is be lehet szerezni. Töltsük meg testhőmérsékletű tisztított vízzel. A víz ne legyen hideg vagy meleg, máskülönben a gyakorlat kényelmetlenné válik. Tegyünk körülbelül fél teáskanálnyi sót a vízbe, a kanna térfogatától függően, és keverjük el. A sóoldatnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megtisztítsa az orrunkat, de nem olyan erősnek, hogy kellemetlen, csípős érzést okozzon, ami ingerelné a nyálkahártyát. Most pedig illesszük be a neti-kanna csőrét az egyik orrnyílásba, döntsük oldalra a fejünket és öntsük be a vizet a felső nyílásba, majd hagyjuk kifolyni az alsón keresztül. Ne hajtsuk hátra a fejünket, máskülönben a víz a szánkba fog kerülni. Utána ismételjük meg a folyamatot a másik orrnyílással is. Végül néhányszor erőteljesen fújjuk ki az orrunkat, hogy eltávolítsuk a fölösleges vizet. Ezt lefelé fordított arccal tegyük, valamint oldalra is fordítsuk ki a fejünket, hogy minden vizet ki tudjunk fújni az arcüregeinkből.

Az orr vízzel történő kiöblítésének érzése nem kellemetlen, ha a víz hőmérséklete és a sókoncentráció megfelelő. Ha nincs neti-kannánk, akkor is használhatunk valamilyen kannát vagy akár a tölcsérbe formázott kezeinket is. Ebben az esetben azonban be kell szívni a vizet, ami nehezebb. Engedjük le a fejünket és dugjuk az alsó orrnyílásunkat a vízbe. A felső orrnyílást fogjuk be a hüvelykujjunkkal. Szívjuk fel a vizet az orrunkba és amikor az orrunk tele van, fordítsuk át a fejünket a másik oldalra, és engedjük ott kifolyni. Ismételjük meg a folyamatot többször, utána pedig váltsunk oldalt. Ha túl sok vizet szívunk be, akkor még mindig ki tudjuk ereszteni a szánkon keresztül. Mindig tartsuk előrehajlítva a fejünket és ne szívjuk túlzottan erősen, máskülönben a légcsőbe is kerülhet a víz. Azt javaslom, hogy minden nap végezzük a dzsala netit, amíg az eldugult orrnyílásokat nem sikerül megnyitni."

Nincsenek megjegyzések: