2015. május 5., kedd

A kapálabhátí

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Kapálabháti

A pránájáma gyakorlója számára a kapálabháti (jelentése: „ragyogás a koponyában”) a legfontosabb krijá. Ezt kell tökéletesíteni, mielőtt bármilyen fontos pránájámát elkezdünk gyakorolni (hacsak nem nagyon-nagyon alapszintű gyakorlatokról van szó), és minden pránájáma-gyakorlás előtt közvetlenül el kell végezni (hacsak nem nagyon fejlett gyakorlóról van szó). A jóga-írások java része krijának tekinti a kapálabhátit, de egyes források önmagában is pránájáma-technikának tekintik. Az a hüvelykujj-szabály, hogy ha a kapálabhátit légzésvisszatartás nélkül tanítják, akkor krijának tekinthető, míg ha kumbhakával együtt végezzük, akkor a pránájáma kategóriájába esik.

A kapálabháti és a bhásztriká közötti különbség

Eyges jóga-hagyományok nem tesznek világosan különbséget a kapálabháti és a bhásztriká között. Egyesek szerint a bhásztriká a kapálabháti aktív belégzéssel, vagy a kapálabháti a bhásztriká lágyabb formája. Más iskolák a bhásztrikát kumbhakával végzett kapálabhátiként határozzák meg. A legtöbb jóga-iskola szerint azonban a kapálabháti rövid és gyors hasi légzés, míg a bhásztriká rövid és gyors mellkasi légzés. Ezt a gondolatmenetet követve ebben a könyvben is két teljesen különböző módszerként fogjuk leírni a két gyakorlatot. A bhásztriká és a kapálabháti közötti különbségről és a különböző iskolák nézeteiről még több szó esik majd a bhásztrikáról szóló fejezetben.

A kapálabháti hatásai

A Hatha-jóga Pradípiká szerint a kapálabháti megszünteti a túlzott nyálka (kapha) miatt kialakuló zavarokat, ami elhízást okoz, és azt tartják, hogy a kapha csökkentésével könnyebben siker érhetünk el a pránájámában. Arról is hallunk, hogy megakadályozza az öregedést és felébreszti a csakrákat, csökkenti a hasi zsírt, masszírozza, kiegyensúlyozza, megtisztítja és felébreszti az agyat, javítja a hasi szervek működését, tisztítja a tüdőt, javítja a légzőszervek funkcióját, és hasznos lehet tüdőtágulás és asztmás megbetegedések esetén, ha nem a roham közben gyakorolják. Hörghurut és tuberkulózis esetén is hasznos."

Nincsenek megjegyzések: