2015. május 29., péntek

Jani Jaatinen nem UFÓ!

Lezajlott a hétvégi workshop Jani Jaatinennel, vagyis Gokulacandrával, a finn származású, Malaysiában élő jógaoktatóval. Sok külföldi vendégoktatót hívtam már meg az Atmába, de az utóbbi időben elbizonytalanodtam, mert nem igazán teltek meg a workshopok. Janit azonban olyan kivételes oktatónak tartottam, aki miatt vállaltam a rizikót, hogy esetleg nem sokan harapnak a workshopjára. Ez sajnos be is igazolódott, összesen nyolcan voltunk rajta, vagyis pénzben nem igazán érte meg neki idejönni Magyarországra. Akik azonban ott voltak, bizonyára nem bánták meg, hogy rászánták az időt és a pénzt a részvételre.

A következő napokban sok mindent le fogok írni abból, ami a workshopon elhangzott, egyelőre nézzünk egy kis bemutatkozást róla. Jani Malaysiában él a feleségével, Jacyval és két kislányával, Navinával és Priyával. Mind a négyen itt voltak Budapesten, és megismerkedtek Lolával meg Orsival is. Nagyon kedves emberek, és Jani annak ellenére, amilyen valószínűtlenül nehéz pózokat szokott posztolni a Facebookon és az Instagramon, valamint kiterjedt tapasztalata és jóga-műveltsége ellenére egy nagyon alázatos és egyszerű, nyíltszívű ember.

Előre is jeleztem ezt a dolgot egy blogban, hogy senkit ne zavarjon meg az, amit ászanák terén csinál és posztol. Ennek ellenére sokan megriadtak és azt hitték, hogy csak ülni fognak a workshopon, amíg Jani bemutatózik és megszégyeníti őket hajlékonyságával. Erről szó sem volt, java részt alapszintű pózokból indultunk, és utána tértünk rá csak egy kicsit a haladó változatokra, de minden résztvevő számára követhető és hasznos volt a dolog.

Kiderült, hogy Jani átlagos hajlékonyságú ember volt, mielőtt tíz éve jógázni kezdett, sportként csak birkózással és gördeszkával foglalkozott. Azóta jógázik, minimum két órát gyakorol minden nap, és ezáltal érte el ezt az elképesztő hajlékonyságot. A belefektetett melót sajnos nem lehet elkerülni, viszont, amint látjuk, sokkal többet hoz, mint a genetika. Azt is elmondta, hogy egyik tanárától, Sheshadritól mind a hat Ashtanga-sorozatot megtanulta, és minden nap gyakorolja őket, valamint még egyéb gyakorlatokat is végez. Soha nem sérült meg gyakorlás közben, mert mindig vigyázott a fokozatosságra, és hogy ne erőltessen semmit, hanem a teste jelzései alapján, fokozatosan haladjon. Ezt ajánlotta nekünk is, és azt mondta, hogy így messzebbre tudott jutni, mintha erőltette és siettette volna a dolgokat.

Én elsődlegesen az alázatosságát, ha tetszik, egómentességét emelném ki, mert szerintem ez kellene, hogy legyen a helyes mentalitással végzett gyakorlás eredménye, és nem az, hogy okoskodó guruvá válunk, aki azt sugallja, hogy csak ő tudja a tutit, tőle kell tanulni mindenképpen. A szerénysége is figyelemre méltó: elfogadta, hogy csak ennyien voltak rá kíváncsiak ez alkalommal, és nem frusztrálódott azon, hogy nem keres elég pénzt. A szantósa (elégedettség) szintén egy olyan tulajdonság, ami meg kéne, hogy jelenjen az emberben, ha megfelelő mentalitással gyakorolja a jógát. Néhány videót készítettem róla, fel is töltöttem őket az Instagramra, ott megnézhetitek.

Ma este még tart két jógaórát az Atma Centerben, aki teheti, látogasson el rájuk, és s
ismerje meg Janit. Reméljük, legközelebb is ellátogat hozzánk, és abban még inkább reménykedem, hogy többen fognak részt venni a következő workshopján. Sajnos a magyarok valahogy sznobok a jóga terén, és sokkal inkább a hírnév alapján ítélnek meg valakit, mint a belső értékek alapján. Ha valaki nem világhíres Pattabhi Jois-tanítvány, akkor már el sem jönnek a workshopjára, pedig sok mindent lehetett tanulni ebben a három napban is, de erről majd a következő blogbejegyzésekben olvashattok.

Nincsenek megjegyzések: