2015. május 3., vasárnap

Az uddíjána bandha hatásai

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Uddíjána bandha

Az uddíjána bandha kétféle módon hajtható végre: teljes változatában csak légzésvisszatartással együtt tudjuk végrehajtani. Ilyenkor a múla bandhát előzetesen aktiválva az egész hasfalat húzzuk befelé, és engedjük a rekeszizmot kiboltosulni a mellüreg felé. Ha légzés közben gyakoroljuk az uddíjána bandhát, akkor az alhast, vagyis a hasfal köldök alatti területét igyekezzünk behúzva tartani az egész légzésciklus alatt, de ha ez nem megy, akkor legalább kilégzés közben. Az uddíjána bandhát általában mindig a múla bandhával együttesen hajtjuk végre.

Az uddíjána bandha végrehajtásához a hasfalat befelé, a gerincoszlop felé kell húzni. Ezt nem tudjuk elérni az egyenes hasizom megfeszítésével, hanem a hasfal legbelső rétegét, a haránt hasizmokat kell megfeszíteni. Ezek úgy ölelik körbe a hasüregben található szerveket, mint egy fűző, amit az uddíjána bandha végrehajtása közben szorosabbra fűzünk. Innen fakad az uddíjána bandha energetikai hatása is: felfelé tolja a pránát a szusumnában, illetve növeli a pránikus nyomást.

Fizikai szinten az uddíjána bandha növeli a hasűri nyomást, vagyis a múla bandhával együtt alkalmazva alapos masszázst adhatunk vele a hasüregben és a kismedencében található szerveknek (gyomor, vékony- és vastagbél, máj, epehólyag, lép, vesék, és a korábban említett kismedencei nemi szervek). Ezáltal méregtelenítjük, megfiatalítjuk, és optimalizáljuk ezeket a szerveket, illetve csökkentjük a stresszt, ami a zsigeri izomzat tónusfokozódásában jelentkezik, és erősítjük az immunrendszert is. Az eredmény: jobb emésztés, ideális testsúly és étvágy, egészséges hormonműködés és elégedettebb élet. Felesleges lenne felsorolni a hasi szervek összes betegségét, hiszem mindegyik esetében kedvező hatással van az uddíjána bandha.

Az uddíjána bandha behúzásával a hasűri szervek felfelé tolulnak, és mivel a térfogatunk nem tud jelentősen változni, a rekeszizom kiboltosulását idézik elő felfelé. Ezáltal még a szívburokra is masszírozó hatást tudunk kifejteni, ami a szívbetegségek megelőzésében hasznos tényező.

Elővigyázatosságból ne gyakoroljuk az uddíjána bandhát hasi sérvek, köldöksérv, heveny hasi gyulladások, fertőzések, bélfekély vagy bélgyulladás esetén. Ilyenkor forduljunk szakértőhöz. Ha a múla és uddíjána bandha erőteljes behúzása során valamelyik belső szervünkben éles fájdalmat tapasztalunk, az az adott szerv megbetegedésére vagy a benne felgyülemlett méreganyagokra utalhat, amit érdemes orvossal kivizsgáltatni.

Nincsenek megjegyzések: