2015. május 21., csütörtök

A kapálabháti gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A körönkénti ismétlések száma és a teljes ismétlések száma

Kezdetben azt fogjuk észrevenni, hogy nagyon gyorsan kifáradunk. Lehet, hogy körönként csak 15-20 ismétlést tudunk végrehajtani. Vegyünk néhány normális levegőt, és utána hajtsunk végre még egy kört ugyanannyi ismétléssel. Több héten keresztül minden nap gyakorolva, lassan hozzuk ezt fel 60 ismétlésre, és több hónapnyi vagy évnyi gyakorlással körönkénti 120 ismétlésre. Ha gyorsan növeljük a frekvenciát, akkor szünetet kell tartani a körök között. Ha lassabban növeljük a frekvenciát, akkor több száz ismétlést is végre tudunk hajtani egy körben megszakítás nélkül. En nagyon hasznos, ha meditatív tudatállapotokat szeretnénk elérni. Swami Satyanandáról azt mondják, hogy 5000 kapálabhátit hajtott végzett el megszakítás nélkül, bár alacsony frekvencián.

Kumbhaka

Egyes tanárok kumbhakákat is végeznek a kapálabháti közben, mások pedig a kumbhakával végzett kapálabhátit bhásztrikának nevezik. Ezt a témát kimerítően kielemezzük a bhásztrikáról szóló fejezetben. Én azt javaslom, hogy krijaként alkalmazzuk a kapálabhátit, vagyis kumbhaka nélkül. A nádí sódhanára való felkészítésként ajánlom. A nádí sódhana a legfontosabb pránájáma-technika, és azt fogjuk látni, hogy gyorsan tudunk fejlődni benne, ha több percnyi kapálabhátit hajtunk végre közvetlenül az ászana-gyakorlás és közvetlen a nádí sódhana előtt. Így a kapálabhátit arra tudjuk használni, hogy növeljük a kumbhakáink hosszát a nádí sódhanában.

A kapálabháti és a meleg

A kapálabháti egy melegítő hatású technika. Erősíti az agnit és annak szennyezett formáját, a pittát. Ha intenzív módon gyakoroljuk a kapálabhátit nyáron vagy meleg országokban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy pitta-túlsúlyt okoz, ami növeli a testi hőt, égő érzést és savasságot okoz. Az alvás minőségét is ronthatja. Éppen ezért lehet, hogy nyáron csökkenteni kell a kapálabháti mennyiségét, különösen ha még egy délutáni gyakorlást is beleillesztünk. Fontos, hogy lassan tisztítsuk az agnit ahelyett, hogy a szennyezett formáját, a pittát fokoznánk. Az agni és a nádík tisztítása szinte minden jógikus technika, mint az ászana, a krijá, pránájáma, jama, nijama, mitáhára és ísvara pranidhána témája.

A fokozott hőtermelődés szimptómáit azzal is csökkenthetjük, ha tejet iszunk közvetlenül a gyakorlás után, vagy hűsítő pránájámák, például csandra-bhédana, sítalí és sítkarí pránájámák végzésével, melyeket a későbbiekben ismertetünk."

Nincsenek megjegyzések: