2015. május 19., kedd

Hibák a kapálabháti végrehajtása során

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A kapálabháti hatására általában automatikusan létrejön a múla bandha. Ha a múla bandha nem jön létre, akkor elképzelhető, hogy túl magasan van a fókusz a hasüregben. A hasbehúzás középpontjának és a mentális fókusznak félúton kell lennie a köldök és a szeméremcsont között. Más szavakkal, a kapálabháti a dinamikus belégzési uddíjána bandha másik formája (Ez nem vonatkozik a passzív báhja uddíjánára, amely a külső kumbhakát kíséri. Mivel a hasizomzat, az uddíjána bandha otthona, illetve a gátizomzat, a múla bandha otthona közeli kapcsolatban állnak egymással, az erőteljes, dinamikus uddíjána bandha (vagyis kapálabháti) aktivizálni fogja a múla bandhát. Ezen kívül, az aktív behúzások végén keletkező vákuum nem csak passzívan beszívja a levegőt a tüdőbe, hanem a gátat is megemeli, ezzel is stimulálva a múla bandhát.

A mellkas megemelt állapotban tartása nagyobb súrlódást és húzóerőt adhat a hörgőkre. Ez hörgőgörcsöt és köhögést okozhat. Ha ez egy állandó probléma, akkor a fej előrebillentésével csökkenthetjük a köhögési ingert. Ezt egészen odáig lehet vinni, hogy dzsálándhára bandha pozícióba helyezzük a fejünket (a torok összehúzása nélkül), ahogyan a Jóga-rahaszja (1.101) javasolja.

Percenkénti ismétlésszám

Amellett, hogy a rekeszizmot használják az alhas helyett, a másik gyakori hiba, amit a kapálabháti során elkövetnek, a percenkénti túl sok ismétlés, illetve a fej és a vállak mozgása. Egy másik hiba az, amikor a belégzést is gyorsan és aktívan végzik, a lassú és passzív belégzés helyett. Mindegyik belégzést teljesen el kell különíteni mindegyik kilégzéstől, mivel teljesen más a természetük.

Egy standard belégzés (egy belégzésből és kilégzésből álló légzésciklus) a kapálabhátiban körülbelül egy másodperc hosszú, melynek egy ötöde a kilégzés és négy ötöde a passzív kilégzés. Egy kezdő számára azonban nehéz lesz fenntartani az aktív kilégzés erejét és lendületét, és ugyanakkor megakadályozni, hogy az erő átterjedjen a belégzésre is. Az a javaslatom, hogy a kezdők olyan lassan gyakoroljanak, amennyire szükséges, hogy fenn tudják tartani ennek a légzésmódszernek a sajátságait. Ez azt is jelentheti, hogy kezdeti szinten a technika percenként 30-40 légzésből fog állni. A haladó gyakorlóknál azonban ez jelentősen megemelkedhet. A haladó kapálabhátiban a jógi percenként 120 légzésre is emelheti az ütemet. Ez a gyakorlás nagyon haladó formája, mivel ezen a sebességen nehéz fenntartani a belégzés és kilégzés eltérő természetét. A kezdő számára fontos, hogy fenntartsa minden egyes légzés sértetlenségét, erőteljességét és amplitúdóját, ahelyett, hogy a frekvenciát növelné.

Nincsenek megjegyzések: