2015. május 15., péntek

A tizenöt legjobb funkcionális gyakorlat 1. rész

Mostanában nagy divat a funkcionális edzés, bármit is értenek alatta a különböző edzők. A legtöbben a "hagyományos"súlyzós vagy erőgépes edzéstől eltérő eszközöllek végzett edzést értik alatta, amiben TRX-től kezdve a kettlebellen és barbellen át a bosu labdáig és az agility létráig bezárólag mindenféle eszközt szoktak alkalmazni. Nos, én magam úgy közelítem meg a kérdést, hogy egy edzés akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a leghamarabb és a leghatékonyabban elvezet az edzéscélhoz. Ehhez természetesen ki kell jelölni az edzéscélokat (pl. erő, állóképesség, gyorsaság vagy valamilyen speciális képesség fejlesztése, alakformálás, zsírégetés, izomtömeg növelése, stb.), és ennek, valamint a sportoló edzettségének és egészségi állapotának megfelelően kell megválasztani az edzéseszközöket és az edzésmódszereket. 

Az alábbi funkcionális gyakorlatok azért a kedvenceim, mert nagyon hatékonyan fejleszthető velük az erő és az izomtömeg, technikailag viszonylag könnyen megtanulhatók, és jól szabályozható a terhelés. Ezzel számos edzéscélt el lehet érni. Például kisebb terheléssel, sok ismétléssel és rövid szünetekkel remek állóképességi intervall-edzést végezhetünk velük, míg nagyobb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal dolgozva erőfejlesztő edzéshez is nagyon jók. Tehát férfiak és nők számára, rekreációs és hivatásos sportolók számára is ezek a legjobb gyakorlatok.

1. Deadlift (felhúzás)

Az erőgyakorlatok közül ez az egyik legfontosabb gyakorlat, mely egyszerre dolgoztatja szinte az egész testet, erősíti a fogást és a gerinc tartóizmait. Legkézenfekvőbb, ha barbellel (kétkezes súlyzóval) végezzük, de kettlebellel, homokzsákkal stb. is végezhető. Számtalan változata létezik (egykezes, egylábas, deficit, sumo, magasra húzással stb.), ami által variálható a hatása.

2. Guggolás

A guggolás saját testsúlyos gyakorlatként is a legalapvetőbb lábgyakorlat, de ha plusz súlyt tartunk a vállunkon, mellkasunkon stb., akkor még hatékonyabban tudjuk szabályozni a terhelést és az elülső/hátulsó mozgáslánc bekapcsolását a feladatba. Egylábas, bolgár és egyéb változatokban is végezhető. Vannak, aki instabil alátámasztással gyakorolják, de én nem vagyok egy nagy Bosu-labda rajongó, jobban szeretek a szilárd talajon állva guggolni.

3. Fekvenyomás

A harmadik nevezetes erőemelő gyakorlat a fekvenyomás, de én még idevenném a kettlebelles földről nyomást, illetve a fekvőtámaszokat is. A hanyatt fekve végzett nyomás és a fekvőtámasz között jelentős különbség van abban, ahogyan a törzs izmaival dolgozunk, de mindenképpen érdemes a törzsre merőlegesen végzett nyomó gyakorlatokat is belevenni az edzésbe.

4. Katonai nyomás

Ez alatt a fej fölé nyomást értem álló, vagy akár ülő helyzetből, bár szerintem egyáltalán nem kell leülni egy nyomáshoz. Szintén végezhető olimpiai rúddal vagy kettlebellel is, mindkettő remekül fejleszti a vállakat. Végezhetjük láblökéssel és akár a súlyemelő szakítás stílusában is, ha ismerjük a megfelelő technikát. Saját testsúlyos megfelelője a kézenállásban végzett kitolás.

5. Evezés

Elterjedtek mostanság a Concept 2 evezőgépek a crossfit-termekben is, én azonban hatékonyabbnak tartom a döntött törzzsel végzett evezést, megint csak rúddal, bellel vagy akár homokzsákkal, illetve TRX, gyűrű segítségével is megoldható, csak olyankor inverz pozícióban vagyunk, vagyis a mellkasunk fölfelé néz. Ez az egyik legjobb hátgyakorlat a húzódzkodás mellett, és a nyomó gyakorlatokhoz hasonlóan, a húzó gyakorlatoknál is érdemes a törzsre merőlegesen húzni, nem csak fentről lefelé.

6. Húzódzkodás

Ez a húzó gyakorlatok királya, ami saját testsúllyal, könnyítéssel, de ugyanakkor plusz súllyal is végezhető, változatos kézpozíciókban. Minden edzésbe érdemes beletenni, még ha az edzés java részét a földön állva ajánlott is végezni.

7. Tolódzkodás


A tolódzkodást néha elhanyagolják, főleg, ha amúgy is sok nyomó gyakorlat van az edzésben. Azonban ez egy nagyon jó kiegészítő gyakorlat, ami a húzó, illetve fej fölé nyomó mozdulatokhoz képest kompenzáló terhelést ad a vállövre. Emellett fejleszti a mellizmot, hátizmot, törzs-izomzatot és ha a törzs dölésszögét változtatjuk, akkor komoly terhelést ad a core-izomzatnak is. A húzódzkodás, illetve a tolódzkodás az a két pozíció, amiben számos törzs- és haserősító gyakorlatot is elvégezhetünk, akár gyűrűn, vagy párhuzamos korláton. És itt is lehet plusz súlyt használni, ha már túl könnyűnek tűnik.

(A többi nyolc gyakorlatot a második részben olvashatjátok)

Nincsenek megjegyzések: