2015. május 16., szombat

A méregtelenítés általános alapelvei

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

A méregtelenítés általános alapelvei

A bevezetésben felsoroltunk azokat a tényezőket, amelyek a méreg- illetve salakanyagok keletkezésében a legnagyobb szerepet játsszák. Ezek a helytelen táplálkozás, a pihenés, illetve testmozgás hiánya, illetve a stresszfaktorok. A Detox-jóga gyakorlatsor végzése akkor fog a legmegfelelőbb eredményhez vezetni, ha ezeket a tényezőket sikerül a minimálisra csökkenteni az életünkben.

A táplálkozás terén érdemes kerülni a feldolgozott és finomított élelmiszereket és az élvezeti ételeket (édességek, cukor, üdítők, desszertek, chipsek és hasonló rágcsálnivalók, stb.), valamint a függőséget okozó anyagokat (koffein, nikotin, alkohol, drogok, gyógyszerek stb.). Ezzel már nagy lépést teszünk a szervezetünk méregtelenítése felé, hiszen sokkal kevesebb méreganyagot viszünk be, mint előtte. A táplálkozás terén a friss, lehetőleg bio és nem génmódosított zöldségeket, gyümölcsöket, növényeket helyezzük előtérbe. A vegetáriánus, illetve vegán (tejmentes) táplálkozás ajánlott a leginkább, és a jóga elveivel, az erőszakmentességgel is ez áll összhangban. A glutént, szóját és az allergén élelmiszereket is ajánlott csökkenteni, de emellett táplálkozzunk minél változatosabban. Ha a hús, szárnyas, hal vagy tojás fogyasztása mellett döntünk, akkor is igyekezzünk minél kevesebb arányban fogyasztani állati termékeket, illetve azok lehetőleg legyenek bio-eredetűek vagy fűvel és nem takarmánnyal etetett haszonállatok.


A fizikai mozgás, sport, vagy az ászanák gyakorlása önmagában is fokozza az anyagcsere-folyamatokat és elősegíti a méregtelenítést. A mozgáshiányos életmód pedig ellenkezőleg hat, lassítja az anyagcserét, csökkenti az emésztés hatékonyságát, elhízást, és a méreganyagok lerakódását okozza. Szinte biztosra vehető, hogy a súlyfelesleggel rendelkező emberek szöveteiben több a méreganyag, mint ha lefogynak, és normalizálják a testsúlyukat, fokozzák a sovány izomtömeg arányát. A megfelelő fizikai aktivitás mellett azonban szükség van az elegendő minőségi pihenésre is (napi 7-8 óra összefüggő alvás), máskülönben az idegrendszer és a különböző szervrendszerek regenerációja nem tud bekövetkezni, így működésük hatékonysága romlik. A modern digitális világ vég nélküli információ-áradata és a szórakoztatóipar korlátlan terjeszkedése olyan ingergazdag környezetet hozott létre, amelyben nem csak az elfogyasztott ételek, de a befogadott élmények megemésztése is gondot okoz. Nem véletlen, hogy a jógik törekedtek az ingerszegény környezet megteremtésére maguk körül és belső, meditációs és légzőgyakorlatoknak szentelték az idejüket.

Nincsenek megjegyzések: